UZDUŽ I POPREKO, sve vršioci dužnosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UZDUŽ I POPREKO, sve vršioci dužnosti

  Status vršioca dužnosti trenutno ima 207 državnih službenika na položaju, kažu za Politiku u Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije (SUK).

  U SUK nije precizirano koliko ih je ukupno, ali prema ranijim podacima u državnoj administraciji je oko 370 službenika na položaju. Reč je o pomoćnicima ministara, sekretarima ministarstava, direktorima i drugim rukovodiocima kancelarija, uprava, agencija, inspektorata…

  Svih 11 pomoćnika ministra finansija, recimo, u ovom trenutku su u v. d. stanju, kao i sekretar ovog ministarstva i direktori šest od ukupno sedam njegovih uprava.

  Jedino direktorka Poreske uprave Dragana Marković nema v. d. ispred svoje funkcije. Vršilaca dužnosti, dakle državnih službenika koje je postavila Vlada Srbije bez konkursa, ima svuda po širini i dubini državne uprave.

  Primera radi, u Ministarstvu spoljnih poslova su dva pomoćnika, oba vršioci dužnosti, a u Ministarstvu odbrane je jedan – i on je u v. d. stanju, a takve službenike na položaju imaju i u Ministarstvu za evropske integracije, pa i u samoj Službi za upravljanje kadrovima.

  Odgovarajući na pitanje povodom toga što je najkasnije 1. jula, prema izmenama Zakona o državnim službenicima iz decembra prošle godine, trebalo da prestane v. d. stanje onima koji su do 1. januara bili u tom statusu, u SUK kažu da su pokrenuta 64 konkursa za popunjavanje položaja, a očekuje se da će se uskoro pokrenuti postupci za popunjavanje svih položaja.

  U skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima, osoba se postavlja na položaj nakon sprovedenog internog, odnosno javnog konkursa. A od 1. jula samo oni koji su već zaposleni u državnoj upravi mogu se imenovati za vršioce dužnosti.

  U međuvremenu, postavljenja vršilaca dužnosti se nastavljaju. Tako je, recimo, na 163. sednici Vlade Srbije, održanoj 4. jula, postavljeno tridesetak v.d. – u Ministarstvu finansija sedam, u Ministarstvu zdravlja četiri, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju pet…

  U poslednjem Godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u reformama naveden je podatak da se “od marta 2019. godine, 63 odsto popunjenih radnih mesta na visokom položaju obavlja u svojstvu vršioca dužnosti”.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE