Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šveđani NEMAJU VREMENA za istoriju: IZBACUJU stari Rim i drevnu Grčku

  Šveđani nameravaju da iz školskih programa izbace svu istoriju stariju od 18. veka, a da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svetski rat i postmoderni period s kraja 20. veka.

  Nema više starog Rima, drevne Grčke, a nema više učenja i o velikom švedskom carstvu, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promeni. Više vremena u obrazovanju nameravaju da pridaju pitanjima polova, klimatskim promenama i migraciji.

  U višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira pre 1700. godine.

  Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora, izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe.

  Revidirani planovi nastave su rezultat nedostatka vremena za učenje istorije u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

  Učenici viših razreda moraju više da se fokusiraju na 19. vek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor. Ova namera, međutim, izaziva otpor kod profesora istorije.

  “To je grozno, bizarno i apsurdno”, tvrdi istoričar Dik Harison i ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je „drevna istorija“ potrebna.

  „Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka“, napominje Harison i upozorava da će, ako predlog postane stvarnost, Šveđanima širom sveta biti neprijatno. On je predlog za „skraćivanje istorije“ u Švedskoj nazvao – bolesnim.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE