SRPSKI đaci pobedili na takmičenju iz HRVATSKOG jezika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI đaci pobedili na takmičenju iz HRVATSKOG jezika

  Trojica šampiona iz hrvatskoj jezika su sedamnaestogodišnji Srbi, a njihova nastavnica Mira Bičanić je pobednica čuvenog kviza „Milijunaš”. I da priča bude još neobičnija, učenici Đorđe Subotić, Siniša Nenadović i Aleksandar Medić su učenici Srpske pravoslavne gimnazije „Kantakuzina – Katarina Branković” koju je 2005. godine osnovala Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

  U elitnom zagrebačkom naselju Sveti duh gimnazija podseća na velelepnu tvrđavu, okruženu vilama i teniskim terenima, a već nekoliko godina, slovi za jednu od najpoželjnijih u čitavoj Hrvatskoj, pa je upisuju i đaci koji nisu pravoslavne veroispovesti.

  Momcima nije bilo teško da rasture na kvizu koji je, tokom punih sedam meseci organizovala zagrebačka Gradska knjižnica, ali je njihov uspeh bio takva senzacija u hrvatskoj javnosti, da su u naselje na obodu Zagreba poslati reporteri vodećih medija.

  Sedamnaestogodišnji Đorđe Subotić, poreklom iz Knina, ponajbolje je opisao neočekivani uspeh učenika pravoslavne gimnazije:

  “Ako neko može dobro znati engleski, a engleski mu nije ni blizu maternji jezik, zašto mi ne bismo znali hrvatski”, kazao je Đorđe za „Slobodnu Dalmaciju” odmah po neočekivanoj vesti. Đorđe je odlučio da upiše školu SPC na predlog prijatelja.

  “Osnovnu školu sam završio u Kninu. Sada sam učenik 3. razreda. Ove godine učestvovao sam  na dva županijska takmičenja iz istorije i geografije. Inače, posebno me zanima  biologija i hemija i razmišljam o upisu farmaceutskog fakulteta”, kaže on za „Politiku”.

  Njegov drugar Siniša Nenadović je rodom iz sela Donji Borki, u okolini Daruvara. Porodični prijatelj mu je preporučio da upiše školu. Osnovnu je završio u selu Sirač. “Osim ovog kviza, tekuće školske godine učestvovao sam na školskom takmičenju iz istorije. Nakon završetka gimnazije razmišljam o studijama na pravnom fakultetu ili političkim naukama”, reče Siniša pa pobeže. Na raspust, naravno.

  Treći član tima Aleksandar Medić rodio se u Crnoj Gori mada su njegovi roditelji poreklom iz Knina. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Herceg Novom, a za Srpsku pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu odlučio se nakon pogledane video prezentacije o školi. Ove godine učestvovao je na županijskim takmičenjima iz biologije i geografije.

  “Rezultat ostvaren na županijskom takmičenju iz geografije kvalifikovao me je na državno takmičenje održano početkom maja u Trogiru. Sledeće godine bih želeo da upišem medicinski fakultet”, priča Aleksandar pakujući kofere.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE