Srpska kompanija na projektu od izuzetnog značaja za svetsko zdravstvo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska kompanija na projektu od izuzetnog značaja za svetsko zdravstvo

  Jedna od kompanija koja nije stala sa radom tokom vanrednog stanja jeste i Termovent. Kompanija je svoju fabriku organizovala u tri smene, po svim procedurama za zaštitu zdravlja, a zaposleni su pokazali svoju snagu i koliko mogu da se prilagode novonastalim promenama, uplivaju u njih i krizu pretvore u šansu iz koje će svi izaći jači.

  Nakon realizovanog projekta laboratorije „Vatreno oko” na Kliničkom centru Srbije u Beogradu, Termovent je ušao u projekat čiji je cilj, između ostalog, i suzbijanje pandemije kovid 19.

  U petak, 8. maja, put Holandije krenulo je 14 specijalista iz kompanije Termovent, koji će u narednih nekoliko meseci imati zadatak da, sa drugim ekipama iz EU, rade za firmu koja je najveći proizvođač vakcina na svetu, kompaniju „Poonawalla Science Park”, i naprave mikrobiološku laboratoriju. Cilj laboratorije biće istraživanje i testiranje za detekciju i kontrolu poliovirusa, između ostalog, i kovida 19.

  O veličini i ozbiljnosti samog projekta govori činjenica da je projekat podržan od Ministarstva zdravlja Holandije i Svetske zdravstvene organizacije i da je proglašen za projekat od izuzetnog značaja.

   „Ponosan sam što sam na čelu kompanije koja je na prostorima čitave EU veoma prepoznatljiva, dovoljno da nam se poveravaju i projekti od nacionalnih interesa država u kojima radimo, a koji su po složenosti upravo takvi da je broj kompanija koji može da ih realizuje veoma mali. Sa ponosom ističem ogroman rad i stručnost naših saradnika, koji su svojim radom i znanjem napravili veliki broj pozitivnih referenci po čitavom svetu, EU, RF, UAE, SA, Indiji, što je značajno doprinelo da naša kompanija postane poznata i da je u vrhu kompanija koje se bave ovom oblašću. Veliku zahvalnost dugujem Privrednoj komori Srbije, kao i ambasadama Republike Srbije u Hagu i Budimpešti, bez kojih ovaj poduhvat ne bi bio moguć. Našem timu stručnjaka u Holandiji želim dobro zdravlje, a sve druge informacije će vam dati naš direktor inženjeringa, Glišo Prijić, koji rukovodi svim ovim poslovima”, rekao je Dušan Perović, predsednik kompanije Termovent.

  Glišo Prijić, direktor inženjeringa, Termovent

  Upravo sa Prijićem razgovaramo o tome šta Termovent tačno radi u Holandiji.

  „Počevši od januara 2019. godine, zajedno sa kompanijom ’Scitech’, radimo na izradi projektne dokumentacije za ovaj projekat. Kompanija ’Scitech’ je glavni koordinator projektne dokumentacije, a Termovent završava deo za HVAC, BMS, EMS, elektroinstalacije, VHP instalacije, gašenje požara inertnim gasom i validiranje kompletnog projekta, pod regulativama GAP i Bio Safety Level 3. Veliku zahvalnost dugujem kolegama iz mog tima, pre svih, Slaviši Stankoviću, menadžeru projekta, na sistematičnom pristupu i nesebičnom zalaganju. U skladu sa tim projektom, mi smo počeli da proizvodimo opremu u martu ove godine i da je šaljemo za Holandiju”, rekao je Prijić.

  Koliko je ovaj projekat značajan za Holandiju i svetsko zdravstvo?

  Sama činjenica da je projekat podržan od Svetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja Holandije i finansiran od strane Vlade Holandije dovoljno govori o važnosti projekta. Zajedno sa drugim partnerima, naš zadatak je da obezbedimo prostor i parametre za ispitivanje aktivnih virusa, između ostalih, i koronavirusa. Ovakvih laboratorija nema mnogo u Evropi, što dodatno govori o veličini i značaju ovog projekta, pogotovu uzimajući u obzir trenutnu situaciju u svetu.

  Čime je Termovent zaslužio takvo poverenje?

  Ovo je četvrti projekat koji mi radimo za ovog klijenta. Uspešnost prethodnih projekata bila je najbolja preporuka i za ovaj posao. Termovent u Holandiji, Belgiji i ostatku EU, Rusiji i na Balkanu već 15 godina izvodi najzahtevnije projekte i prepoznati smo kao pouzdan partner, sa visokim kvalitetom i pouzdanošću i za najzahtevnije projekte. Vođeni motivom da kvalitet nema alternativu, danas smo u poziciji da nemamo nezadovoljnog klijenta, a preporuke i reference su najbolji saveznik za dobijanje novih poslova. Na tržištima Belgije i Holandije kompanija Termovent je razvila prepoznatljiv brend pouzdanog partnera, što nam dodatno olakšava saradnju sa postojećim klijentima, kao i dobijanje novih klijenata.

  Da li je ovaj projekat delikatniji od prethodnih projekata koje ste radili?

  Ovaj projekat je delikatniji i složeniji od svih prethodnih projekata koje smo radili. Mogu slobodno da kažem da predstavlja veliki inženjerski izazov za sve nas. Projektnu dokumentaciju smo razvili sa našim partnerima iz Belgije i Holandije: „Actemium”, „Tyco Fire”, „Steris”, koje smo po usaglašavanju tehničke dokumentacije angažovali kao podizvođače, svakog u svom domenu. Koordinacija rada ovih partnera u domenu projektovanja i izvođenja, a opet poštujući sve regulative Biosafety, GMP i GAP, u ovako razvijenoj zemlji EU nije nimalo jednostavna.

  Kako teku trenutni radovi na projektu?

  Radovi teku po planu koji je ranije zacrtan. U Holandiji je trenutno 14 naših specijalista, koji će raditi na instalaciji naših klima komora i kanalskog razvoda. U narednim danima u Holandiju će otići i naš podizvođač kompanija „Instalater”, koja će izvoditi radove na cevnoj instalaciji, kao i naših šest elektroinstalatera, tako da ćemo, uzimajući naše belgijske i holandske podizvođače, u narednih mesec dana na objektu imati 40 radnika pod direktivom naše kompanije. Zahvalio bih i Privrednoj komori Srbije, koja nam je pomogla da obezbedimo dokumentaciju potrebnu da naši radnici prođu kroz sve tranzitne zemlje od Srbije do Holandije.

  Da li već imate u planu nove projekte u EU?

  Naravno. U planu imamo još tri velika projekta u EU i izuzetno sam zadovoljan činjenicom da su naši inženjeri veoma priznati i kompetentni za ovakva tržišta i ovakve projekte. Jedna od glavnih strategija u sektoru inženjeringa jesu obuka i osposobljavanje mladih inženjera za izazovne projekte. Zahvaljujući tome, trenutno raspolažemo jakim inženjerskim kadrom i veliko je zadovoljstvo upravljati takvim timom.

  ________________________________________

  Ponos

  Ponosan sam što sam na čelu kompanije koja je na prostorima čitave EU veoma prepoznatljiva, dovoljno da nam se poveravaju i projekti od nacionalnih interesa država u kojima radimo, a koji su po složenosti upravo takvi da je broj kompanija koji može da ih realizuje veoma mali, rekao je Dušan Perović, predsednik kompanije Termovent.

   

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Termovent

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE