Srbiji prete POPLAVE: Žandarmerija u Osečini, vanredna situacija u četiri opštine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji prete POPLAVE: Žandarmerija u Osečini, vanredna situacija u četiri opštine

  Zbog velikih padavina raste nivo reka u zapadnoj Srbiji. Na gornjem toku Zapadne Morave i na Kolubari očekuje se veći porast. Popodne se kod Osečine izlio Jadar i poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. Proglašena je vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji gde je trenutno najkritičnije jer je Ljuboviđa poplavila centar varošice. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

  Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmeste nameštaj i tehniku iz prizemnih delova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas.

  Jadar poplavio saobraćajnicu u Osečini

  Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

  Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

  Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštio je MUP.

  Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici, zbog čega je gradonačelnik Loznice proglasio vanrednu situaciju.

  Fotografije korisnika društvenih mreža iz Valjeva, Loznice i Krupnja pokazuju da su vodostaji reka u ovim gradima uznemirujući i da, ukoliko se padavine nastave, može doći do poplava.

  Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

  Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

  U delu opštine Koceljeva u 13 sati proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Tamnave i njene pritoke Kozarice.

  Najateža stiuacija je i donjem Crniljevu i selu Kamenica.

  Očekuju se obilne padavine narednih dana

  Posle nekoliko dana neizvesnosti zbog porasta vodostaja Tamiša, očekuje se da nivo te reke opadne. Međutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na više od 60 kilometara nasipa.

  RHMZ upozorava da će na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave danas i sutra biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

  Na Jasenici i Kubršnici očekuje se dostizanje upozoravajućih nivoa.

  Danas se iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda, očekuje da padne i četrdeset litara za 24 časa, a u zapadnoj Srbiji i više od 60 litara.

  Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima.

  Crvenimeteoalarm na snazi je za teritoriju Zapadne Srbije, a u ostatku Srbije važe narandžasti i žuti meteoalarm.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE