Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stadion

  Srbija-Portugal na Nova S; RTS: Kako smo ostali bez prava na prenos

  Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu uveče sastala se sa reprezantativcima Portugala u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a u televizijskom prenosu mogli su da uživaju samo pretplatnici kablovske televizije SBB.

  RTS navodi da je to prvi put u istoriji javnog servisa da RTS ne prenosi kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u fudbalu, a urednik Sportske redakcije Zoran Marković kaže da je problem nastao kada je UEFA odlučila da napravi novi sistem takmičenja za koji je raspisan tender.

  „Mi smo ponudili mnogo više novca nego što smo do sada nudili, kada smo imali pravo na prenos, ali smo dobili obaveštenje da je najbolju ponudu dala Junajted medija, rekao je Marković. Ističe da je obaveza bila da Junajted medija to ekskluzivno pravo ponudi televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali da nikakvih pregovora sa RTS-om nije bilo“, navodi on.

  Objasnio je da je do sada prava prenosa RTS kupovao preko Evrovizije.

  „Za svako, a govorimo o Evropskom prvenstvu, ne o kvalifikacijama, RTS je, kao i sve ostale države članice, Evroviziji davao kvote koje nisu male, već su milionske. A onda je Evrovizija izlazila prema Uefi i kupovala prava za sve javne servise u Evropi. Sada se to prvi put menja, Evrovizija nije uspela da kupi prava od Uefe, onog trenutka kada je promenjen sistem takmičenja“, rekao je Marković.

  Precizirao je da se to odnosi na Evropska prvenstva, a da su sve kvalifikacije u prethodnom periodu bile vlasništvo Fudbalskog saveza.

  Tako je RTS prava za prenos utakmica kvalifikacija koje se igraju u Srbiji kupovao od Fudbalskog saveza Srbije, dok je od stranih agencija kupovao prava za utakmice koje se igraju u inostranstvu.

  Međutim, sve se promenilo sa novim sistemom takmičenja, naveo je Mirković i objasnio prilično komplikovanu proceduru konkurisanja na tenderu, čiji je epilog bio da je RTS ostao bez prava prenosa.

  Na pitanje šta RTS može da uradi povodom nezadovoljstva gledalaca, odgovor je – pismo REM-u.

  „Kao što smo i uputili pismo, da REM razmatra kako je moguće da jedan takav događaj kao što je kvalifikacija utakmica ne bude na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom“, rekao je Marković.

  Kako RTS nezvanično saznaje, Savet REM-a će na jednoj od narednih sednica usvojiti Pravilnik o tome da će za sportske događaje od nacionalnog značaja pravo preče kupovine imati televizije sa nacionalnom frekvencijom, pre svega Javni servis.

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE