Srbija na SEDATIVIMA, čak i njena OMLADINA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija na SEDATIVIMA, čak i njena OMLADINA

  Građani Srbije godišnje popiju pet i po miliona kutija lekova za smirenje, a samo tokom prošle godine izdato je više od milion i po recepata za antidepresive.

  U 2018. godini propisano je i realizovano 3,2 miliona recepata “bromazepama”, “diapazema” i “lorazepama”, pokazuju podaci Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje prenosi Politika.

  Pored toga, u Srbiji je prošle godine izdato 1,59 miliona recepata za antidepresive, a u apotekama je izdato oko dva miliona pakovanja.

  Svi ti lekovi obično se prepisuju starijim osobama, ali nemedicinska upotreba je najveća upravo kod mladih od 18 do 25 godina, a analiza potrošnje pokazuje trend rasta u poslednjih desetak godina u Srbiji.

  Direktor Klinike za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević”, Ivana Stašević Karličić, ukazala je da se ti lekovi često zloupotrebljavaju, jer su lako dostupni i efekat ostvaruju brzo.

  Većina ljudi koja zloupotrebljava anksiolitike prvi put je lekove nabavila besplatno od prijatelja, rođaka ili ih čak dobila na recept od lekara. To što se efekat ovih lekova oseća gotovo trenutno još je jedan od razloga za zloupotrebu.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE