Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ČLANICA Azijske infrastrukturne investicione banke

  Srbija je zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB), saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

  Ministar finansija Siniša Mali kazao je da je to velika vest za zemlju, „koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata“.

  Istaknuto je da je Srbija zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu banke.

  To je i potvrđeno u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je odobreno članstvo, navedeno je u saopštenju. Ministar Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

  Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je da radi 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

  Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE