Spoljni faktor "OBORIO" najjaču evropsku privredu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljni faktor “OBORIO” najjaču evropsku privredu

  Aktivnosti u nemačkoj privredi pale su u drugom kvartalu u okruženju trgovinskog rata SAD i Kine i pretnje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora, pokazuju zvanični podaci.

  Od aprila do juna nemački bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri meseca kada je porastao 0,4 posto, saopštio je državni statistički zavod Destatis.

  To je drugi put u proteklih 12 meseci da najjača evropska privreda beleži pad – aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu, ali je Nemačka ipak izbegla recesiju budući da su aktivnosti u poslednja tri meseca 2018. stagnirale.

  Trgovinske napetosti između SAD i Kine negativno utiču na izvozno orijentiranu industriju, kao i otvoreno pitanje britansko-evropskih odnosa nakon Bregzita.

  U takvom okruženju spoljnotrgovinska razmena negativno utiče na ekonomski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu.

  Negativan uticaj spoljnih faktora ublažava solidna domaća potražnja, podržana snažnim tržištem rada i rastom plata, ali i pojačanom državnom potrošnjom.

  Tako je lična potrošnja u Nemačkoj u drugom tromesečju porasla snažnije nego početkom godine, a pojačana su i poslovna ulaganja. Smanjena su pak ulaganja u gradnju, prema Destatisovom izveštaju

  Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromesečju pridružila Velikoj Britaniji, čijaprivreda je u istom razdoblju smanjena 0,2 posto.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE