Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŠLJIVOVICA u društvu škotskog VISKIJA i francuskog KONJAKA

  Šumadijska šljivovica dobila je oznaku geografskog porekla, rečeno je na promociji tog sertifikata u Beogradu.

  Oznaka garantuje da će se rakije pod tim brendom proizvoditi u destilerijama u istoimenom regionu, po tehnološki strogo definisanoj proceduri i recepturi, isključivo od šljiva sa tog podneblja.

  Predsednik Asocijacije proizvođača „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović istakao je da je sertifikat spojio tradiciju i kvalitet voća iz Šumadije sa savremenom tehnologijom, koja je propisana novim zakonom koji je usaglašen sa propisima Evropske unije (EU).

  Oznaka geografskog porekla potrošačima garantuje kvalitet, a proizvođačima obezbeđuje lakši izvoz i bolju konkurentnost, jer za proizvode sa tim sertifikatom u EU nema carinskih barijera ni kvota, rekao je Mijailović.

  On je istakao da u EU ima 3.000 registrovanih proizoda sa oznakom geografskog porekla, među kojima su tri iz Srbije, izrazivši nadu da će se tu uskoro naći i „Šumadijska šljivovica“.

  Rakija će se na tržištu pojaviti 2021. godine zbog obaveznog perioda „zrenja“ od 18 meseci u buradima od domaćeg hrasta lužnjaka.

  U asocijaciji „Šumadijska rakija“ registrovano je 19 proizvođača iz Šumadijskog okruga.

  Prema rečima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenada Popovića, mnoge države su brendiranjem svojih alkoholnih pića počele da se bave pre 100 godina, navodeći kao primer škotski viski, francuski konjak i italijansku grapu.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE