Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDAN pad industrije u Evrozoni, Nemačka „predvodnik“

  Aktivnosti u industriji evrozone u septembru su zabeležile najveći pad u gotovo sedam godina, prateći u stopu tempo slabljenja potražnje, a uslovi poslovanja su najviše pogoršani u Nemačkoj, pokazalo je mesečno istraživanje firme Markit.

  Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone pao je u septembru za 1,3 boda u odnosu na prethodni mesec, spustivši se na 45,7 bodova, najniži nivo od oktobra 2012. godine.

  Vrednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a prema najnovijem Markitovom izveštaju, taj trend nastavljen je u septembru osmi mesec zaredom.

  Među vodećim privredama evrozone najviše su pogoršani uslovi poslovanja u nemačkoj industriji, čiji je PMI u pomenutom mesecu potonuo najniže od juna 2009. godine. U Francuskoj su aktivnosti gotovo stagnirale, dok su u Španiji i Italiji smanjene.

  „Najgore nas verovatno tek čeka, s obzirom na dodatno pogoršanje pokazatelja za predstojeći period“, upozoravaju u Markitu.

  Kompanije su i dalje pesimistične u pogledu predstojeće godine – očekivanja su na najnižem nivou u nekih sedam godina. Poslovni svet i dalje se pribojavaja Bregzita i negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata, tumače u Markitu.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE