RASIZAM NA PIJEDESTALU: Posle rušenja statue trgovca robovima, razbijen grob afričkog roba

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RASIZAM NA PIJEDESTALU: Posle rušenja statue trgovca robovima, razbijen grob afričkog roba

  U znak odmazde nakon što su demonstranti protiv rasizma u Bristolu srušili statuu Edvarda Kolstona, trgovca robovima iz kolonijalne ere, vandalizovan je grob afričkog roba u tom britanskom gradu.

  U saopštenju lokalnih vlasti navodi se da su razbijene dve nadgrobne ploče podignute u znak sećanja na Skipio Afrikanusa, koji je živeo u Bristolu u 18. veku, dok je u blizini kredom ispisana poruka koja poziva da se statua Edvarda Kolstona ne vrati na svoje mesto, “ili će stvari zaista postati vruće”.

  Spomenik afričkom robu u dvorištu crkve u Henburiju u Bristolu nalazi se na listi objekata za koje postoji istorijski interes da budu očuvani, prenosi AP.

  Skipio Afrikanus bio je sluga Čarlsa Hauarda, sedmog grofa od Safolka.

  Organizacija Istorijska Engleska ističe da njegov grob pruža vredne dokaze o “maglovitoj istoriji obojenih ljudi u Engleskoj”.

  Tokom protesta u Bristolu povodom policijske brutalnosti 7. juna, demonstranti su sa postolja iščupali spomenik trgovcu robovima Edvardu Kolstonu, vukli ga ulicama, da bi ga na kraju bacili u reku Ejvon.

  Četiri dana kasnije, gradske vlasti Bristola izvukli su iz reke Kolsonovu statuu uz najavu da će ubuduće biti izložena u muzeju.

  Kolumbus uklanja Kolumba

  Statua Kristifora Kolumba biće uklonjena iz američkog grada u državi Ohajo, nazvanog po njemu.

  Gradonačelnik Kolumbusa, Andrju Ginter, najavio je uklanjanje. Kip koji se nalazi pred Gradskom kućom, biće odmah odnet u skladište, rekao je on.

  Širom SAD se pod pritiskom masovnih protesta zbog rasnog ugnjetavanja, demontiraju spomenici istorijskim ličnostima koje su ugnjetavale druge ljude ili narode.

  “Za mnoge ljude u našem gradu ta statua predstavlja patrijarhat, ugnjetavanje i podelu”, rekao je Ginther o Kolumbu.

  “To ne predstavlja naš veliki grad i više nećemo živeti u senci naše ružne prošlosti”, dodao je gradonačelnik Kolumbusa.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE