Priština "aktivirala" takse na srpsko brašno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priština “aktivirala” takse na srpsko brašno

  Kosovska vlada aktivirala je raniju odluku o posebnim taksama na uvoz brašna i građevinskih blokova iz centralne Srbije, pa se na kilogram brašna naplaćuje četiri centa, a na blok dva centa.

  Prema odluci od pre nekoliko godina koja nije ukinuta, već je bila obustavljena njena primena, izvoznici brašna na Kosovo dužni su da od pre desetak dana plate 40 evra na tonu, odnosno oko 1.000 evra po kamionu od 25 tona.

  Direktor poslovnog Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica “Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je da su kosovske vlasti počele da primenjuju odluku o taksama na brašno i blokove kada su stabilizovali tržište tokom trajanja pandemije virusa COVID-19.

  “Teško je proceniti koliko će se smanjiti izvoz brašna zbog krajnje neekonomske logike”, rekao je Saković za Betu.

  Dodao je da je iz centralne Srbije u aprilu na Kosovu prodato manje od 2.000 tona brašna i 16.000 tona pšenice.

  “Takse su uvedene zbog interesa tamošnje firme ‘M’ silosi koja ima najveći mlin na Kosovu i želi da isključi konkurenciju”, rekao je Saković.

  Štetu zbog primene taksi imaće, prema njegovim rečima, pekari na Kosovu, ali najviše potrošači. “M” silosi su, rekao je Saković, do primene taksi kupili veće količine uvezene pšenice i napravili zalihe.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE