Presuda o "švajcarcima": Šansa za još SAMO 1.500 dužnika?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Presuda o “švajcarcima”: Šansa za još SAMO 1.500 dužnika?

  Vrhovni kasacioni sud potvrdio je pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima jednog pravnog lica protiv banke, čime se otvara mogućnost da bi i preostali takvi ugovori mogli biti raskinuti.

  Svi koji su tužili banke i ostali pri svojim tužbama trebalo bi da dobiju sporove, odnosno ugovori sa bankama bi po uzoru na ovaj slučaj trebalo da budu raskinuti. Ovo odgovara i onima koji nisu uzimali stambene već hipotekarne ili privredne kredite, a tužili su banke, kao i onima koji do sada uopšte nisu tužili banke, kaže predsednik Udruženja Efektiva Dejan Gavrilović.

  Međutim, ogromna većina, nekih 90 odsto dužnika, odustalo je od tužbi i prihvatilo konverziju i njima ugovori neće biti raskinuti, kaže Gavrilović za Danas.

  Na konverziju je, kako kaže, pristalo 15.000 do 16.000 građana, dok se na taj korak nije odlučilo nekih 1.500, koji su ostali pri tužbama.

  Ova poslednja presuda VKS odnosi se o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, a koju je pravno lice podnelo protiv jedne banke 2015. godine, objašnjava Gavrilović.

  Usvajajuća prvostepena presuda je doneta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine. Banka je potom uložila reviziju VKS, koju je Sud odbacio.

  Predsednica udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović za Danas kaže da je ovaj konkretan slučaj bez značaja jer se radi o ugovoru iz privrede koji je završen.

  Raskid ugovora se odnosi na ubuduće, a u ovom slučaju ugovor je završen, što znači da budućnosti nema, napominje Pavlović i kaže da se ovde ne radi o donošenju presude već da je VKS “odbio da raspravlja o reviziji”.

  To je, kako kaže, logično jer su sve odluke VKS o tužbama pre 2. aprila, kada je pod pritiskom argumentacije odlučeno da se promeni stav, bile odbijajuće.

  Mi smo oduvek bili protiv raskida ugovora o kome je Efektiva pričala, upravo jer su sve tužbe bile odbijene i zato je konverzija neuporedivo bolje rešenje. U slučaju raskida ugovora obe stranke u postupku moraju da vrate sve što su primile, sve sa kamatom, ističe Pavlović.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE