Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POŠILJKE po novom: Neće više moći cigla umesto telefona

  Na snagu je stupio novi zakon koji uređuje poštanske usluge. Novim odredbama povećaće se bezbednost korisnika, pa više neće moći da se desi da vam umesto mobilnog telefona koji ste naručili stigne cigla.

  Prošle godine uručena u proseku 131 pošiljka po domaćinstvu. Poštanska delatnost ostvarila je prihod od 20 milijardi dinara, što čini 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  Osnovni motiv za donošenje novog zakona je, osim poboljšanja bezbednosti, usklađivanje ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.

  Kada je reč o bezbednosti pošiljaka, ukoliko se desi da poručite mobilni telefon, a da vam na kućnu adresu stigne, na primer, cigla, novi zakon će omogućiti da uđete u trag pošiljaocu.

  “Često se dešavalo da dobijete sadržaj pošiljke koji niste naručili. Sada se pojačava kontrolna funkcija države, kroz uvođenje instituta stručnog nadzora gde državni organi koordiniraju aktivnosti”, rekao je Nikola Trubint iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

  Na taj način RATEL, inspekcija nadležnog ministarstva i ostali državni organi imati mogućnosti da bolje kontrolišu te sadržaje.

  Pored toga, biće uvedena i obavezna identifikacija korisnika koji šalje robu što će posle olakšati i reklamacioni postupak.

  Pošta Srbije je i dosad tražila dokumenta od pošiljalaca, a to će sada biti obaveza za sve koji se bave poštanskim uslugama.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE