Ponovo otvaranje KOVID BOLNICA i "kontrolori" maski u prevozu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ponovo otvaranje KOVID BOLNICA i “kontrolori” maski u prevozu

  Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević poručila je da je najvažnije da ljudi shvate da moraju sami da vode računa kako će se najbolje zaštiti od koronavirusa, a ne da čekaju da to radi neko drugi.

  “Biće u prevoznim sredstvima osoba koja će opominjati da se nose maske, ali svi treba da shvatimo da taj kontrolor treba da bude u našim glavama”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS, odgovarajući na pitanje ko će kontrolisati da li svi putnici u autobusu imaju maske.

  Ona je istakla da imamo kontinuiran porast broja osoba koje zahtevaju hospitalizaciju, pa je došlo do potrebe da se van infektivnih klinika, čiji kapaciteti nisu veliki, za prijem kovid pacijenata ponovo osposobe određene bolnice.

  “U Beogradu je to Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, a u Nišu Klinika za plućne bolesti”, precizirala je Kisić Tepavčević.

  Na navode novinara BIRN da nisu tačni zvanični podaci o broju obolelih i preminulih, ona je naglasila da nije svaki pacijent koji je imao COVID-19 umro od posledica infekcije.

  “Kada je u pitanju zarazna bolest, mi govorimo o smrtnim ishodima koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom. Tu razlikujemo i direktni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i različite faktore koji su posredovali i reč je o ustaljenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije koju mi pratimo”, objasnila je Kisić Tepavčević.

  Postoji medicinska dokumentacija za svakog pojedinačnog pacijenta šta je bio direktni, a šta neposredni uzrok smrti. Za sve bolesti postoji takva metodologija, mi je pratimo i u obavezi smo da sve prijavljujemo SZO, što redovno i činimo”, ističe Kisić Tepavčević.

  Kaže da je bitno napomenuti da se, pogotovo kada su u pitanju zarazne bolesti, vrše i različite reevaluacije smrtnih ishoda.

  “Da se podsetimo kako su mesec dana nakon odjave epidemije u Vuhanu, kada su uradili reklasifikaciju smrtnih slučajeva, rekli da je na kraju bilo 1.600 smrtnih ishoda više. U Velikoj Britaniji je bilo slično. To nije nešto što je neuobičajeno”, kazala je Kisić Tepavčević.

  U Srbiji je od danas obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva, odlučio je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/procurelo-sa-sastanka-ovo-je-nova-mera-u-borbi-protiv-covid-19/

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Maja Pantelic

   smena celog kružnog štaba zbog propusta!!!

  • kk

   Hoće li neko skloniti ovu ženu, nema kredibiltet da bilo šta kaže.

  • Niski

   Sram vas bilo,nazovi struko juce 20000 navijaca doslo iz Beograda na utakmicu u Nisu.Vi ste krivi sto ste dopustili takve skupove a sada pricate o svesti ljudi.Do juce ste prijavljivali max 100 obolelih,a dan posle izbora pocinjete ponovo da zasedate i pravite rijaliti sou na televiziji

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE