Počelo je: PORESKA češlja firme i traži RAČUNE ZA PREVOZ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počelo je: PORESKA češlja firme i traži RAČUNE ZA PREVOZ

  Državna i privatna preduzeća definitivno će morati da pravdaju novac isplaćen za prevoz zaposlenih, piše list Blic i navodi da je Poreska uprava već krenula u inspekcije i kontrole.

  List podseća da su, prema mišljenju Ministarstva finansija, poslodavci dužni da za isplate zaposlenima za dolazak i odlazak sa rada poseduju verodostojne računovodstvene isprave i to: račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila, eventualno za minibus, pa čak i taksi.

  Iako su mnogi skeptični u vezi sa tim kako će to zaživeti u praksi, iz Poreske uprave koja je zadužena za kontrolu računa, tvrde suprotno.

  “Naši inspektori početkom meseca krenuli su u kontrole, sve u skladu sa zahtevom Ministarstva finansija. Do sada su izvršene dve do tri kontrole, a neke vidljivije rezultate možemo očekivati do kraja leta”, kaže Ivan Paligorić iz Poreske uprave.

  Pojedini poslodavci su već pre nekoliko meseci tražili od zaposlenih da skupljaju račune od karata u gradskom prevozu ili od benzina na pumpama.

  Poslodavci nisu nimalo oduševljeni ovom odlukom i smatraju da je to za njih još samo jedan namet. “Novac za prevoz koji je do sada po zakonu mogao da bude neoporezovan sada se posmatra kao redovan deo primanja i biće oporezovan”, kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • neko

   E sad mi je jasno da me država zakinula za taj deo prihoda, a ne poslodavac. Hvala ti državo Srbijo !

  • neko

   E sad mi je jasno što mi je umanjen prihod, ja mislio poslodavac kriv. Hval ti Državo Srbijo !

  • Bosiljka

   Samo me zanima u kom to zakonu pise,da moramo dostaviti racune za kartu

  • Behara

   Bosiljka Ni u jednom Zakonu to nepiše, to je na osnovu mišljenja Poreske uprave na zahtev Grada Beograda, , jedino verujem da će prvo ići kontrola u Beogradu, da bi se naterali poslodavci da kupe mesečne karte u gradskom prevozu Beograda i time potpomognu Javni gradski prevoz Beograda. Mi ostali smo samo KOLETERALNA ŠTETA

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE