Pljačka muzeja u Drezdenu NAJVEĆA u istoriji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pljačka muzeja u Drezdenu NAJVEĆA u istoriji

  Jedan od najstarijih muzeja u svetu Muzej Zeleni svod (Grunes Gwolbe) u Drezdenu je opljačkan i iz njega su odneti stari nakit i drugi predmeti od neprocenjive vrednosti, rekli su nemački zvaničnici.

  Prema istražiteljima, električni transformator blizu muzeja onesposobljen je oko pet časova ujutru da bi se deaktivirali alarmi, prenosi Frans pres. Lopov ili lopovi su zatim ušli kroz prozor muzeja gde su odneli nakit, dijamante i drago kamenje.

  Za sada nije navedena vrednost ukradenog nakita, a nemački mediji javljaju da se radi o više miliona evra, prenosi Beta. Prema listu Bild, reč je pre svega o sali trezora Augusta Jakog, kralja Poljske i kneza-izbornika Saksonije u 18. veku.

  Trezor je uspostavljen 1723. i sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u toj istorijskoj palati. Guverner Saksonije rekao je da trezor sadrži predmete skupljene tokom više stotina godina, prenosi AP.

  Ministar unutrašnjih poslova te nemačke države Roland Veler rekao je novinarima da je više provalnika upalo u zgradu u ranim jutarnjim časovima i da vlasti pokušavaju da procene gubitak.

  On je rekao da su lopovi ukrali kulturno blago neprocenjive vrednosti, ne samo materijalne nego neopipljive vrednosti za državu Saksoniju koja ne može da se izračuna.

  Veler je rekao da je policija već formirala specijalni tim istražitelja za ovaj slučaj. “Učinićemo sve u našoj moći da vratimo nazad kulturno blago i da uhvatimo počinioce”, rekao je on.

  Sale muzeja Zeleni svod izgrađene su još u 16. veku. Od 1723. August Jaki je tu izložio renesansne ili barokne komade. On je zapamćen po sklonosti umetnosti i arhitekturi, sakupio je veliku kolekciju umetničkih dela i gradio barokne palate u Drezdenu i Varšavi.

  Snimci sigurnosnih kamera, koje su radile iako je transformator i blizini muzeja bio onesposobljen, pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu, razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade.

  Direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu, javlja Rojters.

  Zeleni svod (foto: printscreen)

  “Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu”, rekao je njen kolega Dirk Sindram.

  Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga najveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

  Plen – milijardu dolara?

  Kako je saopštila policija, opljačkan je jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja, a ukradena je istorijska kolekcija antičkog nakita vredna više odviše od milijardu evra.

  Za sada nije objavljeno šta je tačno odneto iz kolekcija, piše Dojče vele. Prema pisanju nemačkog lista Bild, u muzeju je došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom i najverovatnije je u pitanju sabotaža.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE