Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 razloga ZAŠTO treba jesti sve kako biste dostigli željenu težinu

  Iako možda mislite da je dobro da izbacite određenu vrstu hrane, kod većine ljudi restriktivne dijete nisu efikasne na duže staze i kilogrami se vrate već nakon nekoliko meseci.

  Moto kog se treba držati jeste da treba da jedete sve vrste hrane, jer ćete tako najbolje dostići željenu težinu i održati je – zauvek. Umesto da delite vrste hrane na „dobru“, „lošu“ i „zabranjenu“, jedite sve vrste hrane, ali u umerenim količinama. Treba da dozvolite sebi da jedete šta god poželite, ali to ne znači da treba da podležete iskušenju da se prejedete.

  Jedan zalogaj čokoladne torte neće smetati u dostizanju i održavanju željene težine, ali preterivanje bi moglo. Ukoliko generalno imate loš odnos prema hrani, stroge granice prema izazovnim vrstama hrane mogu pomoći pri dostizanju željene težine, ali samo dok ne počnete da je unosite umereno. Ipak, postoji pet konkretnih razloga zbog kojih je bolje da promenite ishranu na duže staze, a ne da probate još jednu restriktivnu dijetu. Evo tih pet razloga zbog kojih treba slobodno da jedete sve vrste hrane kako biste dostigli željenu težinu:

  1. Unos hrane bez krivice

  Pravljenje spiska namirnica koje ne treba da unosite nije pametno za dugoročno održavanje željene težine i sreću. Izbacivanje nekih namirnica često stvara ogromnu želju baš za tom vrstom hrane i neminovno dovodi do prejedanja koje prati osećaj krivice. Umesto toga, usvojite moto „sve vrste hrane su OK“ i dozvolite sebi da jedete sve vrste hrane bez osećaja krivice.

  1. Manja želja za hranom

  Pravila postoje da bi se kršila! Kada pravila postanu prestroga, težimo da ih podesimo onako kako nam odgovara. „Samo ću jednom da pojedem ovo za čim žudim, a sutra se vraćam na dijetu“, obično kažu oni koji su hronično na dijeti. Ako dozvolite sebi da jedete sve, ali umereno, imaćete manje ovakvih poriva, što je još jedan od razloga zašto treba da jedete sve vrste hrane.

  1. Mršavljenje

  Da, mršavljenje je čest propratni efekat unosa svih vrsta hrane u umerenim količinama. Ako se preusmerite sa mršavljenja na hranu u kojoj uživate i koja vas čini sitim, može se dogoditi da počnete da unosite manje kalorija. Osobe koje se slade hranom obično jedu manju količinu, koja ih čini zadovoljnijim. Ovaj osećaj zadovoljstva je važan element u dostizanju željene težine.

  1. Održivost

  Suština pravilne ishrane je u donošenju zdravih odluka kad je u pitanju način života. Svrha dijeta nije da se upražnjavaju zauvek, tako da unos svih vrsta namirnica u umerenoj formi predstavlja realan i održiv pristup ishrani i održavanju zdrave težine.

  1. Balans među hranljivim materijama

  Svaki makronutritijent ima različitu funkciju u organizmu. Proteini su neophodni za rast, održavanje i oporavak, masti za apsorpciju vitamina i minerala, regulisanje hormona i formiranje ćelijskih struktura, dok su ugljeni hidrati osnovni izvor energije. Ograničavanje ili eliminisanje bilo koje od ovih hranljivih materija sprečava organizam da vrši ove vitalne funkcije. Unos namirnica u umerenoj količini obezbeđuje balansiranu ishranu.

  Umesto da u potpunosti izbacite neku vrstu namirnica, probajte da oslušnete potrebe svog organizma i uživate u svim vrstama hrane u umerenoj količini, kako biste dostigli željenu težinu. Ovo nije lako postići, ali su rezultati više nego vredni svih napora. Zahvaljujući pet razloga zbog kojih treba da jedete sve vrste hrane, sada ćete lakše uspeti da dostignete, ali i održite željenu telesnu težinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE