Ovo je POBEDNIČKO rešenje za stadion FK Crvena Zvezda (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je POBEDNIČKO rešenje za stadion FK Crvena Zvezda (FOTO)

  Na nedavno održanom pozivnom konkursu za rekonstrukciju stadiona FK Crvena Zvezda u kategoriji A – Rekonstrukcija stadiona sa zadržavanjem atletske staze, kao najviše nagrade dodeljene su dve jednakovredne nagrade.

  Jednu od njih potpisuje srpsko-italijanski autorski tim koji se sastoji od firmi IES d.o.o. – Infrastructure Engineering Services, Italferr S.p.A. i CREW – Cremonesi Workshop S.r.l. čije rešenje ovaj put predstavljamo.

  Koncept koji predlažu autori predviđa paralelno razvijanje stadiona s okružem kao jedinstvenog sportskog i komercijalog sistema sa primarnim ciljem ojačavanja FK Crvene Zvezde kao brenda, piše portal Gradnja.

  Kičma ove zone je javna promenada koja povezuje severnu i južnu stranu područja, dok je centralna i atraktivna tačka master plana stadion – novi gradski reper. Master plan ove zone, pored stadiona, predviđa još i objekte sportskog sadržaja, šoping centre s lokalima za izdavanje, poslovne prostore u okviru rekonstruisane zgrade Sportskog društva, trgove i javne prostore za odmor i rekreaciju na otvorenom kao i parkinge povećanog kapaciteta.

  Primenom principa “landscape arhitekture” ostvarena je velika bruto razvijena građevinska površina izgrađene strukture uz veoma nizak indeks zauzetosti na parceli pri čemu je dobro iskorišćen i tržišni potencijal ove lokacije, ali i potencijal za pružanje kvalitetnih rekreativnih aktivnosti na otvorenom.


  Pri koncipiranju rekonstrukcije samog stadiona od izuzetne je važnosti bilo da se jak identitet Crvene Zvezde još više naglasi kroz novu formu i funkciju, a da se pri tom zadrži prepoznatljivi duh mesta koju postojeći stadion već poseduje. Zato su autori odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu, prošire i ostvare toplu vezu između tunela i svlačionica za igrače.

  Takođe, izuzetna pažnja je posvećena unutrašnjosti stadiona tj. tribinama. Neprekinutost tribina od izuzetnog je značaja za formiranje kontinualnih koreografija i to nije narušeno konkursnim rešenjem. Zadržana je i specifična forma stadiona, odnosno novoformirana envelopa ne teži da ujednači formu stadiona, već da se zapad i dalje ističe kao dominanta.

  Autori su odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu i prošire.

  Izvor: Gradnja

  Foto: crvenazvezdafk.com

  What's your reaction?

  Komentari

  • Neša

   Nemogu da verujem ako smo glupi gledajmo druge engleska koliko imaju stadiona sa atletskom stazom kraj

  • Jovke

   I naravno 10000 mesta manje. Bruka, od svetskog prvaka pravite regionalni klub, Pa. Maksimir ce primati vise ljudi, skinite atletsku stazu bar da ostane sa istim brojem gledalaca.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE