Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ombudsman: Policija nije koristila PREKOMERNU SILU na protestima

  Zaštitnik građana saopštio je da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u sredu u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima.

  U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

  „Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem“, navodi se u saopštenju.

  Ombudsman dodaje da su članovi njegovih tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.

  „Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete“, piše u saopštenju.

  Zaštitnik građana je nadležne organe „pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja“, a građane da se „uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine“.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/advokati-gradjani-koje-je-tukla-policija-mogu-da-tuze-drzavu/

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE