Novi ŠOK za Španiju: Stigli NEISPRAVNI testovi za koronavirus

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi ŠOK za Španiju: Stigli NEISPRAVNI testovi za koronavirus

  Španska vlada je nameravala brzim testiranjem saznati pravu dimenziju zaraze koronavirusom, ali kupljeni ili donirani testovi ne funkcionišu dobro, javljaju El Pais i El Mundo, pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvene službe.

  Više mikrobioloških laboratorija u velikim bolnicama analiziralo je kupljenu opremu.

  “Ne detektuju slučajeve pozitivne na koronavirus kako se očekivalo”, rekla je osoba koja je učestvovala u testiranju, piše El Pais.

  Brzi testovi bili su naručeni iz kineske kompanije Bioeasy sa sedištem u Šendženu, jednom od tehnoloških centara Kine. Ali testovi isprobani u četvrtak imali su svega 30 procentnu osetljivost na koronavirus dok bi ona trebalo da bude iznad 80 posto, rekao je svedok testiranja.

  “S tim učinkom nema smisla pokušavati detektovati koronavirus, odnosno koristiti te testove”, dodala je ta osoba koja je želela da ostane anonimna.

  Te testove je naručilo špansko ministarstvo zdravlja.

  Odmah nakon objave tekstova oglasila se kineska ambasada u Madridu napomenuvši kako nije reč o naručenim testovima iz Bioeasya.

  “Donacije kineske vlade i drugih subjekata poput Alibaba Groupa ne uključuju proizvode dostavljene od Shenzen Bioeasy Biotechnologya. Kupovina njihovih proizvoda, a koju je najavilo špansko Ministarstvo zdravlja, je u toku, a ti proizvodi još uvek nisu izašli iz Kine”, saopštila je ambasada Kine putem Tvitera.

  “Kinesko ministarstvo trgovine ponudilo je Španjolskoj listu klasificiranih dobavljača, na kojoj tada Shenzen Bioeasy nije bio uključen. Shenzen Bioeasy još uvijek nije dobio službenu licencu kineske nacionalne administracije za medicinske proizvode, potrebnu za prodaju svojih proizvoda”, dodaje se u priopćenju.

  Špansko ministarstvo je u nedjelju najavilo podelu 640.000 testova brzog otkrivanja koronavirusa, a početnih 9.000 testova distribuirano je u pokrajinu Madrid, najpogođeniju regiju Španije.

  “Dali su nam 9.000 testova bez provere, zahvaljujući oprezu zavoda za zdravstvo regije Madrid nisu se masivno distribuirali”, rekao je neimenovani izvor za El Mundo.

  Španija je, posle Italije, u Evropi najpogođenija pandemijom virusa COVID-19.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE