Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila za belu tehniku: Delovi za 10 godina, ali ne smete ni sijalicu da zamenite

  Evropska unija prihvatila je novi paket mera kojima će pet tipičnih kućnih  aparata učiniti dugotrajnijima, a time i jeftinijima za potrošače.

  Reč je o takozvanom “Ekodizajn paketu” koji predviđa nova pravila po pitanju rasvete, frižidera, TV ekrana, mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša, a za koje će proizvođači morati rezervne delove da osiguraju na period minimalno sedam do deset godina od proizvodnje uređaja.

  Time će se, pretpostavljaju u EU, smanjiti količina otpada i produžiti vek trajanja aparata, a biće zabranjeno i korišćenje toksičnih usporivača gorenja u televizorima, kao i treperavo svetlo koje ima veliki efekt na nervni sistem.

  Nove mere na snagu će stupiti tek 2021. godine, ali krovno briselsko udruženje za zaštitu potrošača BEUC nije zadovoljno obuhvatom mere, smatrajući da je trebalo da bude znatno stroža te restriktivnija prema proizvođačima.

  Između ostalog, zakonodavcima zameraju što su proizvođačima ostavili mogućnost da zamene određenih delova aparata uslove isključivo kroz ovlašćene servise, iako bi ih sami potrošači mogli napraviti besplatno (recimo, potrošačima nije dopušteno da sami zamene svetlo u frižideru, odnosno ako to urade sami, neće im vrediti garancija).

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE