Nema više NAKNADNO: Ko ne uplati staž na vreme - ostaje bez PENZIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema više NAKNADNO: Ko ne uplati staž na vreme – ostaje bez PENZIJE

  Oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisanog staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate doprinose.

  Tako glasi član 15 Zakona o PIO, što do nedavne izmene ovog zakona nije bio slučaj.

  Međutim, prema novim izmenama zakona, više nije moguće naknadno uplatiti doprinose.

  Ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate onaj ko sebi uplaćuje staž ne može da nastavi uplaćivanje, piše “Politika”.

  Fond će svim samostalcima utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do kog su uplaćeni doprinosi. Kako se ne bi dogodilo da samostalci budu iznenađeni, iz fonda šalju rešenja svima koji nisu u datom roku izmirili obaveze, da bi ih obavestili kako je došlo do prestanka osiguranja.

  Rešenje za osiguranika znači prestanak obaveze uplate doprinosa, kao i obračune kamata za dospele, a neplaćene doprinose. Praktično, ova rešenja osiguranike oslobađaju duga.

  U Fondu PIO poručuju da ukoliko neko sebi nije blagovremeno uplaćivao doprinose i zna da je od poslednjeg plaćanja proteklo više od pola godine, ne treba da uplaćuje novac jer ta uplata neće biti prihvaćena.

  Inače, doprinosi onima koji ih sami uplaćuju prvi put na naplatu dospevaju po donošenju rešenja i njegovom izvršenju i to u roku od 15 dana. Kasnije doprinosi na naplatu stižu 15. u mesecu za prethodni mesec.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivana

   Kako su licemerni. A ja sad muku mučim da mi u Nemanjinoj upišu staž. Sve sam im platila kad je trebalo i uopšte nije bilo malo para. Firmu zamrzla pre godinu dana. I staž mi nisu uneli do danas, kažu jer firma nije potpuno ugašena?! Sad sam prelomila i firmu da potpuno zatvorim i da ih oteram u tri lepe.

  • Зоран

   Економија Србије на постоји и власт уместо да то мења, тражи могућности да народ плати цену неспособности власти. Од сопствене власти ништа добро не може се очекивати.

  • Dejan

   A da spomenem i obavezno plaćanje članarine Privrednoj Komori Srbije. O tome niko ne piše, a članarina nije mala. Niko nas nije ni pitao da li želimo biti članovi ili ne. Čista krađa i finansiranje uhljeba.

  • Dragana

   Otac podnese zahtev za reprogram duga. Odobri se reprogram i otpise pola kamate. Mi uplatimo ceo iznos i sada se javlja problem, sistem ne prihvata ceo iznos a mi smo morali da uplatimo da bi se prijavio na biro rada. Zasto u resenju pise da platilac ima prava da isplati dug pre vremena a kada isplati onda nastane problem. Usaglasite se, moze ili ne moze? Ljudi ce zavrsiti u bolnicama od nervoze zbog nemogucnosti odlaska u penziju ili na biro rada.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE