Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neko je ISMEVA, neko joj APLAUDIRA, a kladioničari je vide kao NOBELOVKU

  Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerki aktivistkinji protiv klimatskih promena, Greti Tunberg, za osvajanje Nobelove nagrade za mir sledeće nedelje.

  Koeficijenti kladionica poput Ladbroksa pokazuju da je 16-godišnja aktivistkinja glavna favoritkinja nagrade za mir pošto je pokrenula školske proteste koji su nadahnuli milione da se pridruže pokretu „Petak za budućnost“.

  Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvesno je, budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov komitet javno ne objavljuje, a stručnjaci su podeljeni oko toga postoji li direktna veza između klime i nasilnih sukoba.

  Dan pre objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. oktobra u Oslu, Švedska akademija otkriće u Stokholmu dva dobitnika nagrade za književnost. To književno telo pokušava da vrati ugled pošto su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje.

  Dugo smatrani nosiocima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima, pa je sedmoro od 18 članova podnelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put za 70 godina da bude odložena jer je Akademija ostala bez kvoruma.

  Ovo godine biće dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu, a uz svaku ide zlatna medalja i devet miliona kruna (830.000 evra). Osim ako je „dobitnik ili dobitnici“ ne odbiju jer je smatraju kompromitovanom, upozorila je Madelejn Levi, književna kritičarka švedskog dnevnika Svenska Dagbladet.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE