Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJPOŽELJNIJI poslodavac postaje meta SVE ŽEŠĆIH kritika svojih zaposlenih

  Iako se već godinama smatra zlatnim standardom kancelarijskog posla, tehnološki gigant se suočava sa sve učestalijim kritikama zaposlenih.

  Kompanija Gugl gurnula je poslovnu kulturu na radnom mestu na nove granice i to sa zavidnim koristima poput besplatnih obroka, tobogana, nege dece na radnom mestu i akcentom na transparentnost.

  Međutim, Gugl brzo razvija vrlo različitu reputaciju, jer se suočava sa sve većom kritikom svojih zaposlenih, piše CNN.

  Guglovi interni kritičari poslednjih godina su povećavali popis na listi zabrinutosti, u rasponu od navoda o seksualnim zlostavljanjima do poslovnih odnosa s vojskom.

  Radnici su takođe ispitivali Gugl o tajnom projektu, sada zatvorenom, za razvoj pretraživača izgrađenog za zadovoljavanje kineskog režima cenzure.

  Ipak, čini se da napetost između zaposlenih i uprave dostiže vrhunac. Gugl je u ponedeljak otpustio nekoliko ogorčenih radnika u internoj objavi zbog navodnog kršenja njegovih pravila o bezbednosti podataka. Sada neki zaposleni optužuju Gugl da pokušava suzbiti njegove kritičare.

  „Gugl je upravo otpustio četvoro mojih saradnika zbog toga što su se usudili postaviti pitanje „pomaže li Gugl u razdvajanju porodice i stavljanju dece u kavez na granici?“, glasio je tvit Guglovog softverskog inženjera Amra Gabera, koji je prethodno organizovao proteste.

  „Nakon što su pronašli otvoreno dostupne informacije, upozorili su saradnike na zastrašujuće vesti. Da. Gugl sarađuje s Carinom i graničnom policijom SAD.“, navedeno je u vezi razdvajanja migrantskih porodica i zatvaranju njihove dece u kaveze.

  Ostali Guglovi zaposleni koji su takođe organizovali proteste opisali su otkaze kao pokušaj zastrašivanja radnika.

  „Tim otpuštanjem Gugl povećava ilegalnu odmazdu protiv radnika koji učestvuju u organizovanju“, naveli su u izjavi. „Ovo je klasično razbijanja sindikalnog udruživanja preobučeno u žargon tehnološke industrije, a mi to nećemo trpeti.“

  U utorak, portparol Gugla rekao je za CNN Business da su radnici otpušteni zbog pristupa informacijama koje su ograničene u skladu s „politikom potrebe da znaju“.

  Jedan od radnika, rekao je on, pretplatio se na radne kalendare drugih Guglovih zaposlenih bez njihovog znanja. Ti zaposleni su kasnije prijavili da se osećaju povređeno, dodao je portparol.

  Međutim, pravilo je tek nedavno promenjeno, prema zajedničkoj izjavi drugih Guglovih radnika, i ostavilo je dvosmislenost o tome koji su dokumenti podložni pravilima.

  „Promena politike iznosila je: pristupate na sopstveni rizik i potom pustite rukovodioce da vide da li bi trebalo da budete kažnjeni nakon te činjenice“, navodi se u izjavi radnika.

  „Znali smo tada, i sada je jasno: ova promena politike dala je izgovor za odmazdu nad organizatorima (protesta), omogućavajući kompaniji izgovor da odabere koga će ciljati.“

  Gugl nije jedini

  Rastuće trenje između Gugla i njegovih zaposlenih ključna je prekretnica za kompaniju koja je godinama bila među najpoželjnijim svetskim mestima za rad. Ali, Gugl nije sam u svojoj borbi da se prilagodi sve aktivnijoj bazi zaposlenih.

  Širom Silicijumske doline stotine zaposlenih Fejsbuka izjasnilo se da se suprotstavljaju stavu kompanije u vezi s političkim oglašavanjem.

  Radnici Amazona organizovali su šetnju u septembru kako bi podstakli izvršnog direktora Džefa Bezosa na dalje delovanje u vezi s klimatskim promenama.

  A čelnici Majkrosofta i Sejlsforsa primili su pisma zaposlenih u kojima se od njih traži da raskinu ugovore s američkom carinom.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE