Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mobilne trafostanice do kraja godine na mreži 

  Prva od ukupno četiri mobilne trafostanice koje je Evropska unija donirala „Elektroprivredi Srbije“ puštena je u probni rad u Kruševcu. Time je počela nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama.

  Vrednost investicije u tri manje mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA je oko 1,8 miliona evra, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada. Mobilne trafostanice će tokom probnog rada snabdevati deo potrošača Kruševca, Požarevca i Zlatibora, a nakon toga će biti raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac.

  „Ovaj paket nam omogućava rekonstrukciju trafostanica, a da naši kupci to ne osete. Tri i po decenije nije se obnavljala distributivna mreža, samo se krpilo i popravljalo, posebno u kraljevačkom i kruševačkom kraju. S obzirom na to da ozbiljne investicije usmeravamo u tom smeru, ovo je jedna od kockica koja je EPS-u nedostajale. Veoma sam zahvalan EU na ovom projektu i donaciji. Trafostanica koju smo danas primili i prikazali od 35 kV je i lakša za korišćenje jer se sastoji iz dva segmenta, što je rešenje naših inženjera“, istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

  Bezbednost opreme mobilnih trafostanica je na najvišem nivou i spremne su za rad u specifičnim spoljašnjim uslovima karakterističnim za vanredne situacije.

  „Posebno nas ovako kišni dani podsećaju na katastrofalne polave 2014. godine. Zato smo donirali ovaj projekat vredan 9 miliona evra kako bi Srbija mogla bolje da reaguje ako bi se hitne situacije desile u budućnosti. Uložili smo u vrhunsku tehnologiju, što je Srbiji bilo zaista potrebno“, rekao je Sakelaris Hourdas, šef Operacije 3, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

  Projekat je od velikog značaja za celokupan distributivni sistem EPS-a, jer se prvi put postrojenja sa mobilnim transformatorima 110/35 kV i 35/10 kV priključuju na distributivnu mrežu u Srbiji. Uspešno je realizovana i obuka zaposlenih za upotrebu mobilnih trafostanica u havarijskim situacijama.

  „U ime grada Kruševca hvala delegaciji Evropske unije. Posebno hvala EPS-u na velikim ulaganjima prethodnih godina u rasinskom području. Urađeno je skoro 37 trafostanica, a zamenjeno preko 3.000 stubova i 122 km mreže na teritoriji Kruševca. Niskonaponska mreža je tako stabilizovana i u okolnim selima kojih ima 101. Naši građani sada mogu da se  kontinuirano snabdevaju električnom energijom“, rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

  Četvrta, najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i ukupne vrednosti 1,4 miliona evra raspoređena je u Beogradu i biće puštena u probni rad u TS Beograd 2. Izvođač radova je ABB.

  Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE