Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MILKA PLANINC se zaduživala u prošlom veku, Srbija vraća sve do 2041.

  Srbija je danas isplatila 11,5 miliona evra, a za šest dana biće isplaćeno još čak 69,7 miliona evra, i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

  Kako piše Blic, reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.

  Preciznije, danas je na naplatu došlo 11,9 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.

  Srbiji 22. septembra na naplatu dolazi dodatnih 69,74 miliona evra po osnovu kredita uzetog pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca, 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.

  Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 miliona evra.

  U Narodnoj banci Srbije su ranije rekli i da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

  Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba je uzeto 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde. Prethodnih godina u proseku je vraćano po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

  Srbija najviše duguje Pariskom klubu, 1,09 milijardi evra, kod koga se kao republika zejedničke države pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom periodu odobrio Srbiji 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE