Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lončar: Iks i gama noževi već UŠTEDELI 40 miliona evra

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je država Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

  Lončar je, gostujući na RTS, naveo da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo.

  Lončar je objasnio da je trend u savremenoj medicini da se onkološki pacijenti prvo tretiraju na iks nožu, gama nožu ili neko sličnom aparatu i da se tek onda primenjuje operativno lečenje.

  U Srbiji od raka godišnje oboli 35.000 ljudi. Gama nož se koristi za lečenja tumora u glavi i vratu i tretiranje metastaza, dok se iks nož primenjuje na celom telu.

  Lončar napominje da, pored iks noža koji Srbija ima godinu dana, već četiri godine koristi gama nož kojim je tretirano 2.965 pacijenata.

  „Prosečno, cena tretmana u inostranstvu je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente na gama nožu, a za godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli 10 miliona evra“, ističe Lončar.

  Pre toga, podseća Lončar, mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima.

  Ministar Lončar je najavio da će, pored nabavke nove opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu.

  „Preko budžetskog fonda do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara“, istakao je ministar zdravlja.

  Pored toga, naglasio je Lončar, više od sedam milijardi dinara izdvaja se za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE