Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako nema za ukidanje PENALA za penzije a ima 100 mil. EUR za CHF kredite?

  Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije saglasili su se samo oko jedne tačke dnevnog reda od 19, a to je da treba uraditi strategiju razvoja ekonomije od 2020. godine do 2050, a najviše sporenja izazvao je izveštaj o kršenju sindikalnih prava u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) i zahtev za ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju.

  Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je „na sednici SES vladalo ljubazno nerazumevanje oko ključnih stvari koje su bile na dnevnom redu“.

  „Izveštaj komisije koja je formirana da utvrdi da li su se kršila prava radnika RGZ koji su učestvovali u protestu početkom godine je školski primer kako se oni pišu, a da se ne donese zaključak“, rekao je Stojiljković i precizirao da će ga koristiti na fakultetu za izučavanje kako se izbegava donošenje odluka.

  Istakao je da je nezadovoljan i zbog toga što je Vlada opet odbila zahtev sindikata da se obezbedi četiri miliona evra godišnje za ukidanje kaznenih poena za 43.000 ljudi koji su otišli u prevremenu penziju, ne svojom voljom, već zbog stečaja firmi, „a obezbeđena je pomoć za oko 100 miliona evra za građane koji su podigli kredite u švajcarcima“.

  On je upitao „da li će se odluka o kaznenim poenima promeniti ako se zaključi da je potrebno zbog izbora“.

  Nadležno Ministarstvo prosvete, prema njegovim rečima, nije poslalo svoje predstavnike na sednicu SES da obrazloži Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju zbog čega nije ni razmatran, a uprkos tome Ministarstvo ga je prosledilo Vladi.

  „Stručna javnost koja je imala prilike da vidi predloženi zakon rekla je da je ‘biser’ to što predviđa praksu studenata od prve godine tako što će 50 odsto časova provesti u neindetifikovanim institucijama“, rekao je Stojiljković.

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da je taj sindikat nezadovoljan i što neka ministarstva nisu prihvatila obavezu potpisivanja kolektivnog ugovora u komunalnim službama sa obrazloženjem da bi to opteretilo privatne firme.

  Orbović je kazao da je to neprihvatljivo kada se zna da u Srbiji ima ozbiljnih svetskih firmi u kojima je potpisan kolektivni ugovor.

  Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da kazneni poeni za ljude koji su otišli u prevremenu penziju protiv svoje volje ne mogu da se ukinu, jer su oni dobili otpremnine kada su odlazili iz firme, a drugi razlog je što bi to omogućilo i drugima da odlaze u prevremenu penziju i istovremeno rade.

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci nezadovoljni, jer već duže vreme traže da se smanje porezi i doprinosi, ako ne direktno, bar preko parafiskalnih nameta ili cena usluga.

  „Privreda ima opterećenja koja nisu primerena pa čak i cene komunalnih usluga nisu iste za privredu i građane, a pre izvesnog vremena ispitivanjem je utvrđeno da samo dve opštine u Srbiji ne prave razliku u cenama između građana i privrede“ rekao je Atanacković.

  Dodao je da privrednici od Vlade traže i da se pojača borba protiv rada na crno koji smanjuje konkurentnost onih koji legalno zapošljavaju radnike.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • [email protected]

   ja sam poceo da radim sa 18god. zbog teske sirotinje u porodici1974.god.2015god. odlazim u penziju sa punih 40 i 2meseca kaznili sui me 20.4 posto.znaci trebalo je da radim do 65god,i imao bih 45 god. radsnog staza a neko pocne da radfi u 30 god i kada napuni 65 god odlazi u penziju beZ kaznenih poena i sa 35 god. radnog sta za . kako se to naziva diskriminacija ili normalna drzava. posle napunjene 65.godine zivota UKINUTI KAZNENE POENE JEDINO PRAVEDNO RESENJE. Jos i ovo odredjenoj grupi je to izadjeno u susret*policija vojska rudari i ... i to je POVLASCIVANJE.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE