Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Leskovčani plaćaju 895.000 evra za LED sijalice, posao „poznatoj“ firmi

  Zamena starih novim LED sijalicama Leskovčane će koštati nešto više od 895.000 evra, nakon što je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma Keep light, poznata po ukrasima koje su građani platili više stotina miliona dinara, ali i po jelki koja je pre par godina Beograđane koštala 83.000 evra.

  U trci za privatnog partnera koji će menjati sijalice bile su 2 firme – Feman iz Jagodine i Keep light iz Beograda koji se prijavio sa podizvođačem Mep inženjeringom.

  Kao i u većini drugih gradova koje menjaju osvetljenje, firma Keep light, kojoj je prošle godine nameštan tender za nabavku ukrasa u Nišu, pa je nakon pisanja o tome obustavljen, dobila je posao u Leskovcu.

  Prema podacima javne nabavke, ponuda jagodinske firme nije bila prihvatljiva.

  Ponuda ponuđača Feman je neprihvatljiva jer isti nije iskazao u obrascu ponuda ukupnu cenu bez PDV, izraženu kao neto sadašnje vrednosti troškova ugovora. Nije popunjen model ugovora, obrazac strukture cena, obrazac izjave o nezavisnoj ponudi i ostali obrasci traženi konkursnom dokumentacijom, nije dostavljena bankarska garancija za ozbiljnost ponude, dokazi o ispunjenosti obaveznih i dodatnih uslova, nije iskazan rok važnosti ponude, niti dostavljeni uzorci svetiljki, uz ponudu, što je ponuđač bio obavezan da dostavi, piše u odluci.

  S obzirom na to da je, kako piše, Keep light dostavio potpunu dokumentaciju, predloženo da se ovoj firmi dodeli ugovor.

  Inače, istraživanje BIRN pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu 22 dobile četiri firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

  Dokumentacija menjana tri puta

  U toku postupka, zainteresovani partneri tri puta su uočavali greške u dokumentaciji – od nepoklapanja broja svetiljki u tabelama, tehničkih grešaka, do nedifinisanja strane kolovoza na kojoj treba postaviti sijalice.

  Konkursna dokumentacija je menjana tri puta, a osim tehničkih nedostataka, naručilac je smanjio broj sijalica koje je trebalo dostaviti na uvid, ali i ukupan broj ugrađenih koji je zainteresovani partner trebalo da ima, kako bi ispunio uslove.

  Projektom je predviđena zamena 13.451 svetiljke koje bi trebalo da budu LED ili metal halogene jer one, kako piše, imaju efikasnije karakteristike.

  Osim na teritoriji grada, nove sijalice trebalo bi da budu postavljene i u 132 okolna sela.

  „Poznata“ firma

  Podsetimo, novinari portala Pištaljka još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma Keep light.

  Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

  Prošle godine su građani platili nekoliko stotina miliona dinara firmi Keep light za dekoraciju prestonice.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE