Lekcije za zdraviji život: Disanje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekcije za zdraviji život: Disanje

  Piše: Vuk Vukašinović, biohacking guru, CrossFit takmičar, trener i vlasnik Prvog Tima

  Često se, kada čujem da neko nema vremena da živi zdravo (a moja profesija nalaže da ljudi dolaze kod mene sa tom pričom), setim filozofije da je vreme relativno i da u stvari ono ne postoji, već nama oslikava našu percepciju događaja, kao i da je živa istina da svako ko kaže da nema vremena u stvari hteo da kaže da mu to nije među prioritetima. To je veoma teška tvrdnja za priznavanje, pogotovo sebi.

  Svakome je prioritet zdravlje, a organizacija dana uz svest da je život jedan i da naše jedino telo mora biti na najvišem nivou ispravnosti i vitalnosti može biti od ključnog značaja.

  Pre svega, šta je ono što moramo da radimo svakodnevno? Moramo da dišemo, pijemo vodu, spavamo i jedemo. Sa koliko svesti, kvaliteta i stila ćemo pristupiti ovim esencijalnim radnjama u mnogome zavisi od naše informisanosti, uz ogromnu sreću što su danas informacije u vezi apsolutno svega veoma dostupne. U ovom i sledeća tri broja BIZLife magazina ću pokušati da vam dam praktične i lako primenjive savete iz ove tri oblasti.

  Disanje je poslednjih godina veoma aktuelna tema. Iako automatizovana radnja, način na koji dišemo u mnogome može da utiče na to kako se osećamo.

  Simpatički nervni sistem (kada udišemo on se aktivira, a čini nas budnim, pozornim i reaktivnim) i parasimpatički nervni sistem (aktivira se kada izdišemo, opušta nas) se tokom disanja neprestano smenjuju, pa, ukoliko želimo da se iskontrolišemo u nekoj stresnoj situaciji, deset normalnih udaha i što dužih izdaha će u većini slučajeva imati smirujući efekat, spuštajući puls i adrenalin. Kada je vreme za spavanje i treba se primiriti, odlična preporuka je tzv. “Box breathing” što znači: 5 sekundi udaha, 5 sekundi zadržavanja, 5 sekundi izdaha i 5 sekundi zadržavanja. Još je bolje ako je moguće isto raditi u dužim intervalima od 6,7 i više sekundi.

  Nos je najsavršeniji postojeći filter za vazduh. Na samom ulazu, naizgled beskorisne dlačice koje služe za skraćivanje uz pomoć proizvoda iz reklama na televiziji, čiste vazduh od prašine i drugih čestica, a na prolasku do pluća, ceo sistem mu prilagođava temperaturu telesnoj čineći ga maksimalno iskoristivim. Zato je disanje na nos zadatak broj 1 i higijena i prohodnost nosa (izbegavanje kapi, operisanje devijacije itd) treba da budu prioriteti. Duboko disanje iz stomaka je način da optimalno unosimo kiseonik, a tek jedna trećina idealnog udaha dešava se u grudima. Čist vazduh, u pojedinim trenucima planinski, morski, šumski, samo ne kancelarijski, je odlična redovna navika koja se na pravi način može upražnjavati.

  Na kraju naše priče, vreme je da probate Wim Hof metodu vežbi disanja koja trenutno utiče na stanje tela podižući mu Ph vrednost, a ima i dobar smirujući efekat kao meditacija.

  Sedite ili lezite, u svakom slučaju budite u komfornom položaju ispravljenih leđa. Stavite štopericu pored sebe, trebaće vam. Tri ili četiri serije ove vežbe su optimum, ali sigurno da i dve ili čak jedna takođe daju benefite. Svaka se sastoji od trideset punih udaha (prvo iz stomaka pa iz grudi) i izdaha do pola ili čak jedne trećine (ne forsiramo sav vazduh napolje, već samo puštamo deo da izađe pa radimo novi udah). Senzacije poput golicanja i blage vrtoglavice na trenutak su normalne i ne treba da vas brinu. Posle tridesetog udaha, treba napraviti kompletan izdah i upaliti štopericu. Kada osetite jaku potrebu za disanjem, udahnite punim plućima i zadržite 15 sekundi. Odmah posle toga počnite sledeću seriju. Uporedite svoju mogućnost da budete bez vazduha posle prve i posle treće serije.

  Predlažem da ovu sjajnu vežbu uvedete u svoje svakodnevne rituale, a da disanje shvatite kao vlastitu moć da kontrolišete raspoloženje i osećaj u telu.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: CrossFit

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE