Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KREDIT od Svetske banke da UBRZAMO inovacije

  Svetska banka odbrila je Srbiji kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

  Odbor izvršnih direktora banke kredit je odobrio u petak, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

  Kako je navedeno, kredit treba da finansira unapređenje kvaliteta naučnih istraživanja koja imaju komercijalni potencijal, kao i razvoj firmi koje se njima bave.

  „Mada inovativni i preduzetnički potencijal u Srbiji raste, on je danas sputan malim javnim i privatnim ulaganjem u istraživanje i razvoj, neefikasnim, nekonkurentnim finansiranjem nauke i malom saradnjom između privatnog i javnog sektora“, navodi se u saopštenju.

  Kao problemi za inovativno preduzetništvo u Srbiji su izdvojeni „nedostatak potrebnih veština, znanja, mentorstva i finansiranja inovativnih preduzeća“.

  Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Stiven Ndegva rekao je da u Srbiji postoji „veliki potencijalni inovativni talenat koji nije u potpunosti iskorišćen“ i da Srbija u istraživanje i razvoj ulaže mnogo manji procenat BDP od evropskog proseka.

  Sredstva iz kredita će se koristiti i za finansiranje projekata Fonda za nauku, ali i donacije za ubrzani razvoj inovativnih preduzeća.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE