Komšije vs. koronakriza: Vikend bez PDV i 100.000 vaučera od 150 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije vs. koronakriza: Vikend bez PDV i 100.000 vaučera od 150 evra

  Vlada Severne Makedonije usvojila je treći paket ekonomskih mera za podšku građanima i privredi, među kojima su platne kartice za kupovinu makedonskih proizvoda i usluga i vikend bez poreza na dodatu vrednost.

  Kako je obrazložio premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski, trećim paketom Vlada će „povećati potrošnju i stimulisati zaštitu, promociju i rast makedonske ekonomske ponude“.

  Vikendom bez PDV, preko nižih maloprodajnih cena, objasnio je, država podstiče potrošnju i rast prihoda određenih prodajnih sektora, kao što su prodavnice garderobe, bele tehnike, nameštaja, sanitarija, školskog pribora, knjiga.

  “Time očekujemo dodatni prihod od 20 miliona evra koji će se sliti u makedonsku privredu”, rekao je Spasovski na onlajn konferenciji za novinare.

  Kako je istakao, ukupna vrednost trećih ekonomskih mera je 355 miliona evra i omogućiće oživljavanje makedonske ekonomije direktnom podrškom građanima i privredi.

  “Treći set ekonomskih mera se odnosi na revitalizaciju, oporavljanje ekonomije i stimulisanje potrošnje i industrije. Zajedno sa ovim paketom, ukupna pomoć ekonomiji u tri seta mera iznosi 550 miliona evra, ili 5,5 odsto bruto domaćeg prizvoda”, rekao je premijer Severne Makedonije.

  U delu podrške građanima, treći paket ekonomskih mera Vlade Severne Makedonije predviđa da oko 100.000 nezaposlenih, ili onih sa niskim primanjima, dobije platne kartice sa 9.000 denara (150 evra) za kupovinu i plaćanje makedonskih proizovoda i usluga, a isti broj će dobiti vaučere za lokalni turizam od 6.000 denara, uz platnu karticu sa 3.000 denara.

  “Sledeće mere su novčana podrška mladima do 6.000 denara, platna kartica od 3.000 denara i vaučeri za kofinansiranje obuka za IT i digitalne veštine, kao novčana nadoknada za sve koji su ostali bez posla od 11. marta do 30. aprila”, rekao je Spasovski.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE