Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko se zarazi dobije – OTKAZ

  U jednom banjalučkom marketu osvanulo je upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave stigle su do sindikata i Republičkog inspektorata.

  „Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz“, upozorenje je koje je osvanulo 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS.

  Dodaje se da će napraviti izjave koje će svi potpisati, kako bi potvrdili da su upoznati sa upozorenjem.

  Nezvanično, napisao ga je jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

  „Obaveštenje koje je objavljeno na socijalnim mrežama nije zvanično obaveštenje Marketa AS, nije u skladu sa našom poslovnom politikom u vezi sa zaštitom i bezbjednosti na radu tokom pandemije i nije potpisano od strane našeg vlasnika gospodina Ljube Simića. Market AS je pravovremno preduzeo sve potrebne mere da zaštiti svoje kupce i svoje zaposlene“, navedeno je u odgovoru iz Marketa AS.

  U Savezu sindikata apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu kako bi zaštitili svoje i zdravlje stanovništva, ali naglašavaju da niko od radnika ne treba da potpisuje izjave kojima potvrđuju da su saglasni sa pretnjama napisanim u ovom obaveštenju.

  Anonimna prijava stigla je i u Republički inspektorat u kojem navode da će tokom naredne sedmice izvršiti kontrolu, da li je neko od zaposlenih u pomenutom marketu dobio otkaz.

  Ukoliko se utvrdi da nema direktnih povreda radničkih prava, pretnje iznesene u spornom upozorenju smatraju mobingom, što je, kako navode, nadležnost sudova.

  Izvor: RTRS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE