Izložba Ženskog arhitektonskog društva u Klubu RTS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba Ženskog arhitektonskog društva u Klubu RTS

  U Klubu RTS-a u Radio Beogradu otvorena je treća izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva “Višeslojnost “, u organizaciji Ženskog arhitektonskog društva.

  Višeslojnost u stvaralaštvu – žene arhitekte kreativnost pokazuju, ne samo u arhitekturi i urbanizmu, već i na drugim poljima.

  “Tu su modne dizajnerke, tu su žene koje se bave ozbiljnom edukacijom, koje se bave edukacijom dece, koje proizvode razne igračke. Mislim da je ženski princip u današnje vreme veoma potreban struci, gde znamo da vlada investitorski urbanizam, gde su mnoge društvene teme u nekakvoj senci”, kaže arhitekta Maja Lalić, predsednica Udruženja “Mikser”, član UO ŽAD-a.

  Žensko arhtektonsko društvo osnovano je pre više od tri godine kako bi se skrenula pažnja na ženski autorski rad u arhitekturi, i danas ima oko tri stotine članica.

  “Danas se puno radi, ako vidite dovoljno dizalica kažu da je to dobar znak, međutim radi se dosta suženo na neki način, radi puno stranaca, nema tu preterano mnogo kreativnih naših ličnosti, ali žene nisu tu previše zastupljene”, kaže prof. Eva Vaništa Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta, predsednica ŽAD-a.

  Iako arhitekturu upisuje više devojaka, po završetku studija su manje vidljive u poslu.

  “Arhitektura je u svojoj osnovi još jedana struka koja je bliska preduzetništvu, jer mi prodajemo svoja dela, svoje projekte i ovo druženje je pružilo na neki način i mentorski rad ženama koje su krenule da se samostalno bave strukom, da otvaraju svoje biroe”, kaže Anja Ivana Milić, arhitekta iz kompanije “Arhipro”, predsednica UO ŽAD-a.

  Izložba i prateće tribine – arhitekte u kreativnim industrijama, arhitektura aktivizma, doprinosi neprofitnom stanovanju, slojevi nasleđa Beograda i dečja radionica, trajaće do 9. decembra.

  Izvor: RTS

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE