Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IRKA: Srbija ima svoj KANABIS, a od njega GUBI milijarde

  Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa „Helena“ jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju, na domaćem i inostranom tržištu, rekli su predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

  Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju „Helenu“ i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

  IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

  Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

  Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine „priznala“ medicinsku korist kanabisa, po prvi put od zabrane Jedinstvenom Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

  SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

  „Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi“ koji, zbog domaćih propisa, „koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja“, rekli su iz IRKE.

  Oni su kazali da je uskraćivanje leka kršenje ljudska prava i Ustava Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   Drugi dodjose iz Amerike tj vratili se a i on CE kad se nafatira i ne pravite od govana kolace Vi tkz novinari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE