Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 načina da "kupite sreću"

  Ima diplomu za ZANIMANJE koje više NE POSTOJI

  Samohrana majka iz Beograda završila je još 2013. trogodišnje studije za oralnog higijeničara na Stomatološkom fakultetu u prestonici, položila i državni ispit, ali od tada ne može da se zaposli u struci jer njeno zanimanje – ne postoji.

  Kako tvrde u Ministarstvu za rad, za ovo zanimanje ne postoji potreba poslodavaca.

  „Mada imam diplomu o stečenom visokom obrazovanju, država nije otvorila radna mesta za nas, iako nam je obećano, kaže 41-godišnja Andrijana Prvanov za Novosti.

  Ima nas više od 100 sa diplomom, a trećina je bez bilo kakvog posla. Manji broj radi povremene poslove van struke, a jedan broj su stomatološke sestre, koje su ostale na svojim radnim mestima sa diplomama iz srednje škole.

  Andrijana je završila Zemunsku gimnaziju i danas radi spiskove za obezbeđenje u jednom tržnom centru. Kaže da jedna jedina ordinacija u Srbiji zapošljava osobu na radnom mestu oralnog higijeničara, i to u Novom Sadu.

  Obraćale smo se ministarstvima za rad, zdravstvo, prosvetu, nedavno i Kabinetu predsednika Republike. Tražili smo da nam se bar omogući da sa fakultetskom diplomom budemo stomatološke sestre, ali još nema odgovora, kaže Andrijana.

  Zanimljivo je da je Stomatološki fakultet, posle nekoliko iškolovanih generacija oralnih higijeničara, koji ne mogu da se zaposle, ovaj smer ukinuo. Svršeni studenti sumnjaju da je „prste umešao“ stomatološki lobi, u strahu da im higijeničari ne oduzmu deo posla.

  Naše zanimanje je dragoceno za preventivu, posebno u populaciji kod koje 92 odsto ima karijes, devet odsto nema zube, 90 odsto dece nosi protezu i masovno nema naviku da pere zube, upozorava Andrijana.

  Mi čistimo džepove i kamenac, radimo izbeljivanje zuba, zalivanje fisura deci… Posebno je važna preventiva kod dece i naročito one ometene u razvoju, koja ne mogu sama da sprovode oralnu higijenu.

  Za razliku od Srbije, u Švedskoj je npr. oralna higijena besplatna, sve dotle dok pacijenti redovno dolaze u ordinacije.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/srbija-izbrisala-oralne-higijenicare/

   

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE