I na tv sa GAS MASKOM: U Smederevu protest zbog "VAZDUHA KOJI SE VIDI"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I na tv sa GAS MASKOM: U Smederevu protest zbog “VAZDUHA KOJI SE VIDI”

  Građani Smedereva okupili su se na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu, pod sloganom “Za svu decu”, a simbolično su blokirali luku i prugu koja direktno vodi do nje.

  Luku i prugu koristi kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu, za transport i pretovar rude, a organizatori i učesnici protesta strahuju da je rudna prašina koja se podiže pri tom procesu, kancerogena i da im uništava disajne puteve, javila je TV N1.

  Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.

  Nikola Krstić iz Udruženja građana Tvrđava, koje je jedan od organizatora protesta, rekao je za televiziju N1 da su građani primorani da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo, jer kineski investitor krši zakone svakodnevno, a ministarstvo ne reaguje.

  Krstić se na televiziji pojavio u punoj zaštitnoj opremi sa sve gas maskom.

  “Ovo je nažalost smederevska kolekcija ‘leto 2020’ sa kojom živimo svaki dan. Nama padaju čelični opiljci na glavu, padaju nam crna i crvena prašina. I ja, nažalost, moram da glumim ovde budalu, i dolazim ovde kao iz Černobilja, ali morate da shvatite sa čim se mi suočavamo”, kazao je Krstić.

  Okupljeni građani žale se da strahuju za svoje i zdravlje svoje dece, jer je zagađenje toliko da se dešava da vazduh “može da se vidi”.

  Građani Smedereva i organizatori protesta napominju da nisu protiv Železare, da shvataju da je bitna za taj grad i domaću ekonomiju, ali da zahtevaju da se poštuju zakoni i propisi koji štite njihovo zdravlje.

  Na protestu se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista iz Smedereva, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Protest je protekao mirno.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE