Huavej vs. Gugl: Da li nam se sprema novi BERLINSKI ZID?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Huavej vs. Gugl: Da li nam se sprema novi BERLINSKI ZID?

  Vest da je krovna Guglova firma Alfabet prekinula deo poslovanja kompanijom Huavej, nakon što je SAD stavila kineskog telekomunikacionog giganta na crnu listu izazvala je paniku u čitavom svetu.

  Čitava ova saga počela je u ponedeljak kada je odjeknula vest da je američko Ministarstvo trgovine stavilo „Huavej Tehnolodžiz“ i još 70 podružnica na crnu listu, čime se toj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

  Međutim, Gugl će nastaviti saradnju sa kineskim tehnološkim gigantom i naraedna tri meseca, odnosno do 19. avgusta, jer je američko Ministarstvo trgovine izdalo licencu kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa Huavejem u narednih 90 dana, kako bi se postojeće onlajn mreže održale i da bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih rizika.

  [preporucene_vesti ids=”329601″]

  Iz ministarstva trgovine SAD takođe su saopštili da će proceniti kakve su mogućnosti produžetka licenci posle isteka određenih 90 dana.

  [preporucene_vesti ids=”329724″]

  Ovim povodom oglasio se i ministar telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić koji je rekao da ne postoji nikakav osnov da Srbija raskine saradnju sa kineskom kompanijom Huavej, kao i da Srbija ne želi da bude kolateralna šteta ovog sukoba.

  [preporucene_vesti ids=”329993″]

  Direktor za proizvode i razvoj B92.net Ivan Jelić smatra da je ovo političko pitanje i da Gugl samo postupa po naređenju, a da je tri meseca kratak period za konsolidaciju u novim okolnostima.

  „Ako stvari ostanu kakve kažu da će biti posle 19. avgusta, Huavej će po mom mišljenju biti pred ogromnim izazovom da korisnicima obezbedi sve aplikacije i servise koje sada imaju kroz Google Play. Drugi operativni sistem ili verzija onoga što je od Androida dostupno kao open source nije preterano komplikovano, oni kažu da to već i imaju i da su se spremali za ovo, problem je ekosistem i nivo zavisnosti koje mnoge aplikacije imaju od Guglovih servisa. Lako se može desiti da novi Huavej telefoni imaju operativni sistem i osnovni softver koji je sasvim u redu, ali će verovatno faliti aplikacije, videćemo koje i koliko njih“, kaže on.

  Komentarišući informacije koje su se javile o recipročnim merama kojima bi uzvratila Kina, a koje bi bez sumnje pogodile kompaniju Epl, Jelić kaže da je to ozbiljna matematika, ali da će veliki deo proizvodnje svakako ostati bez namene, kao i ljudi bez posla.

  „Kina je svoj obrazovni sistem i kapacitete projektovala za ovo što rade. Neke američke kompanije bi imale manje, a neke više problema, Epl ozbiljno računa na Kinu kao tržište, Gugl tamo nije prisutan. Proizvodnja postoji i van Kine, naravno ne kao tamo, ali postoji (Tajvan, Vijetnam, Indija)“, ističe Jelić i kaže da će korisnicima Huavej telefona u Srbiji biti isto što i drugima na globalnom nivou jer „SAD i Kina su jedan kontekst, a mi svi ostali drugi“.

  Konsultant za poslovnu primenu interneta, Dragan Varagić je najnovije tenzije između tehnoloških giganata prokomentarisao navodeći da spor između tehnoloških giganata lako može da dovede do značajnih promena u open source softveru narednih godina, naročito u Kini i Rusiji.

  „Kako preskočiti Gugl? Slično kako je Android nastao zbog iOS-a. U ovom slučaju to je preskakanje Google Eko-Sistema. Danas je ključ UX. Ovaj spor lako može postati najznačajniji događaj za open source razvoj od pojave iPhone-a. U Kini i Rusiji postoje resursi za to. Usuđujem se da kažem da ovaj događaj dugoročno može predstavljati prekretnicu u softverskoj dominaciji SAD kompanija“, kaže on.

  Kako objašnjava za BIZLife, to tvrdi zbog istorijata razvoja softvera otvorenog koda.

  „Kada se pokaže velika dominacija softvera, sada Gugla, u poslednjih 20 godina se uvek dešavao značajan razvoj softvera otvorenog koda. Šta god da se desi, nećemo videti to odmah, već za nekoliko godina. Kao što se značaj Berlinskog zida video nekoliko godina kasnije“, kaže on.

  Na pitanje da li je poređenje sa Berlinskim zidom metaforično ili se zaista mogu očekivati promene takvih razmera u toj sferi, Varagić odgovara da promene mogu biti značajne.

  Varagić kaže da bi to uporedio sa nastankom Androida. „To je bio veoma značajan događaj“.

  Kako navodi, u najboljem slučaju, korisnici mogu dobiti brži razvoj različitog kvalitetnog softvera. Rezultat toga mogao bi biti da Gugl izgubi dominantnu ulogu koju sada ima. Slično se desilo sa Majkrosoftom početkom ovog veka, naročito od 2010. godine, upravo zbog Gugla. Ipak Majkrosoft je nedavno postao najvrednija kompanija na svetu, iako Gugl dominira u mobilnom softveru. A i u mnogim drugim softverskim oblastima“, kaže Varagić.

  On napominje da se ovo neće desiti u narednih nekoliko godina, već u narednih pet ili 10 godina, kada se, kako kaže, i inače očekuju inače velike softverske promene, bez obzira na ovaj događaj, kako pokazuju trendovi razvoja tehnologije i softvera.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE