Hrvatski mediji o cenama u BG: Kvadrat ide i do 7.700 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski mediji o cenama u BG: Kvadrat ide i do 7.700 EUR

  Hrvatski mediji pišu o skoku cena kvadratnog metra živ otnog prostora u skoro svim prestonicama u regionu.

  Kako navode, cene su porasle u Zagrebu, i to 100 evra po kvadratu u odnosu na 2017. godinu a razlozi su oporavak privrede, rast potrošnje, kratkoročni najam stanova, niske kamatne stope na kredite i niske kamate na štednju, visoki troškovi gradnje i nedostatak radne snage, kao i visoki PDV u ceni stana.

  Poznavaoci prilika navode da cene rastu puno brže nego što pokazuju ekonomski fundamenti, tako da se uistinu može govoriti o preteranom optimizmu na tržištu nekretnina.

  Ako se pogleda region, u Ljubljani je velika potražnja za dvosobnim stanovima u centru grada, posebno zbog potražnje turista preko Bookinga i Airbnba, pa se tako cene polovnih stanova kreću od 2.800 do 4.000 evra.

  Očekivanja su da će se krajem ove godine ponuda novih stanova izrazito povećati pa se očekuje pad njihove prosečne cene sa sadašnjih 3.500 do 4.500 evra na 2.300 do 2.800 evra po kvadratu. Ističu da je ove godine u centru Ljubljane jedna kompanija počela prodaju stanova po ceni od 5.000 do 7.000 evra.

  Ako se cene u Ljubljani čine preterano visokim, valja odmah reći da Ljubljana nije usamljena, pogotovo kada se pogleda Beograd, pišu hrvatski mediji.

  „Zahvaljujući istorijski niskim kamatnim stopama na štednju u stranim valutama, jako povoljnim stambenim kreditima, tržište nekretnina u Beogradu je u ekspanziji u poslednje tri godine, biležeći rast cena od oko 35 odsto“, kaže Miroslav Cvetković, direktora beogradske agencije za nekretnine “Cvetković-Roškov”.

  Novogradnje su puno traženije od polovnih stanova, zbog mogućnosti kupovine garažnog ili prostora za parking, koncepta života u novim naseljima, infrastrukture. Razlika u vrednosti novi-stari stanovi varira od 20 do 70 odsto, u zavisnosti od opštine, tj. lokacije, i očekivano je izraženija na “prime” lokacijama.

  U zavisnosti od lokacije i mikrolokacije unutar nje, stepenu implementiranog luksuza, površine objekta te odnosu strukture i kvadrature, cena varira od 900 evra po kvadratu na periferiji do 3.200 evra za novogradnje u Novom Beogradu, te do 4.000-5.000 evra za luksuzne nekretnine na Vračaru i rezidencijalnim delovima Senjaku i Dedinju. Prosečna cena kvadrata u Beogradu kreće se oko 1.600 evra.

  U Beogradu na vodi, međutim, novoj nekretninskoj atrakciji kakvu investitori žele da grade i u Zagrebu, cene dosežu i 7.700 evra po kvadratu, navode hrvatski mediji.

  Izvor: BIZLife, Seebiz, Jutarnji.hr, Slobodna Dalmacija

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE