Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski div odlazi u istoriju – Agrokora više nema

  Agrokor grupa, čiji je tvorac bio hrvatski biznismen Ivica Todorić, danas odlazi u istoriju. Fortenova grupa od danas preuzima njeno poslovanje.

  Od danas se primenjuje nagodba poverilaca, pa počinje da radi Fortenova grupa, a neke od poznatih Agrokorovih kompanija, poput Konzuma ili Jamnice, u imenu dobijaju dodatak „plus“.

  Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, primenom nagodbe 47 neodrživih kompanija prelazi na nova društva Fortenova grupe. Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenova grupu, a po završetku tog procesa, kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

  Što se tiče udela 82 kompanije koje su van Hrvatske ili nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, prenose hrvatski mediji.

  U Amsterdamu bi danas trebalo da bude održana prva skupština imalaca depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe.

  Nagodbom u Agrokoru promenila se i vlasnička struktura, pa je tako najveći pojedinački vlasnik ruski Sberbank s 39,2 odsto udela. Ruska državna banka ima 7,5 odsto udela, pa Rusi imaju ukupno 46,7 odsto vlasništva.

  Izvor: Beta

  Foto: YT/screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE