Hoće li sitni evrocenti otići u istoriju?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hoće li sitni evrocenti otići u istoriju?

  Jedan od koraka u planu novog saziva Evropske komisije (EK) pod rukovodstvom Ursule Fon der Lajen da se smanji birokratizacija evropskog sistema, jeste i namera ukidanja kovanja novčića od jednog i dva eurocenta.

  Ideja nije od juče, postoji još od 2013. godine, ali je sad 2020. “osvežena” pod okriljem “Ekonomije koja radi za građane”.

  Ipak, da bi se ona obistinila i da bi se trgovci sprečili u jednostavnom zaokruživanju cena (ka višoj, kako drugačije?!), na portalu Politico.eu, koji prati teme iz evropske politike, podsećaju da je EK pre nešto više od godinu dana predložila da se sve potrošačke cene zaokruže na najbliže iznose od 5 centi. To Belgija već čini od početka ove godine.

  Prestankom kovanja najmanjih evronovčića i njihovim povlačenjem iz upotrebe uštedelo bi se na nivou EU oko 1,4 milijardi evra, prema proceni EK još iz 2013.

  “Cilj je da se ubrza procese plaćanja, sa čime se većina građana u EU i slaže, a to doslovno znači i rasterećenje od `utega` koji nosimo u džepovima”, navode komentatori Politica.

  Međutim, ima onih, čvrsto lojalnih gotovini kao jedinom “valjanom” sredstvu plaćanja, kojima će nestanak kovanica, makar i najmanjih, biti nenadoknadiv gubitak i napad na slobodu izbora plaćanja novčićima. Tako piše nemački Süddeutsche Zeitung, navodeći kako predlog jedinstvenog zaokruživanja cena na pet centi nije dobar.

  “Plan ukidanja kovanica od jednog i dva centa je zvono za uzbunu”, poručili su političari iz CSU.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE