Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guverner Hrvatske ALARMIRA: Tržište se peni, nekretninski balon kao pre krize

  Tržište nekretnina u Hrvatskoj se peni, cene su na nivoima od pre krize, a posebno to važi za Jadran, kaže guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

  Cene stanova u Hrvatskoj uzletele su na pretkrizne nivoe pa smo nedavno zabeležili najveći skok cena u EU od čak 10,4 odsto. Da je stanje uzavrelo i da se stvara nekretninski balon, sada ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji ističe da stanje podseća na ono uoči finansijske krize.

  „Tržište nekretnina u Hrvatskoj se peni, cene su na nivoima od pre krize, a posebno to važi za Jadran. U Zagrebu je situacija slična, a tome doprinosi činjenica da u nekretnine ulažu i građani i preduzeća i institucionalni ulagači. Zbog pada kamata svi love prinose i pokušavaju da zarade“, naveo je Vujčić.

  Podsetio je da je tržište nekretnina ciklično te da osim faze rasta postoji i faza pada, koja može da donese velike neizvesnosti. Istakao je i da je sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cena na tržištu, a tome se može dodati i da se povećava razlika između realizovanih i traženih cena nekretnina pa se neretko traži i do 250 evra po kvadratu viša cena od one koja je zaista i ugovorena.

  Nije guverner prvi koji upozorava na ovaj problem, to mesecima čine i stručnjaci s tržišta koji ističu da su cene narasle iznad održivih nivoa. Ono što zabrinjava je činjenica da nema naznaka da će se taj rast zaustaviti jer, dok god raste BDP, kamatne stope ostaju niske, a država nastavlja program subvencionisanja kredita, nema razloga za pad cena.

  Zagreb je zabeležio skok cena od 14 odsto u godinu dana pa su sada kvadrati jednako skupi kao i 2008., a cene na Jadranu premašile su pretkrizne nivoe. Kvadrati bi uskoro mogli postati nepriuštivi domaćem stanovništvu s obzirom na to da njihova cena raste puno brže od primanja. Prosečna cena kupljenog stana u Zagrebu je 1.720 evra pokvadratnom  metru, a u Splitu se za kvadrat stana traži i više od 2.500 evra po kvadratu.

  Cene stanova „divljaju“ i u Srbiji

  Iako u Srbiji upozorenja iz Narodne banke Srbije još nema, može se reći da je opisana situacija na tržištu nekretnina u Hrvatskoj skoro pa identična u Srbiji.

  Prema podacima Privredne komore Srbije, cene stanova u Beogradu su u protekle dve godine porasle za trećinu, a cena kvadratnog metra je prosečnih 1.700 evra na gradskom području prestonice.

  Cene novogradnje na Novom Beogradu prelaze odavno 2.000 evra a ima lokacija na kojima je cena i svih 5.000 evra po kvadratnom metru. Najskuplje prodati kvadrat koštao je više od 7.000 evra i nalazi se u Beogradu na vodi.

  Potražnju za nekretninama podstiču jeftini krediti, niske kamate zbog kojih je štednja u banci neisplativa, kao i ekspanzija izdavanja stanova na dan koja još nije ni na koji način oporezovana.

  Izvor: Večernji list/BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE