Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FT: Kapitalizam – vreme je za RESETOVANJE

  Fajnenšl tajms objavljen je u sredu sa upadljivo žutom naslovnom stranom na kojoj je bio samo jedan naslov – Kapitalizam: Vreme je za resetovanje.

  Naslovna strana je izazvala veliko interesovanje, kao i tekst u kojem se ukazuje na potrebu da se kapitalizam, ovakav kakav je danas, reformiše.

  Na unutrašnjoj strani naslovne strane, urednik FT-a Lajonel Barber, hrabro je najavio nov smer ovog uglednog časopisa rečima:

  „Dragi čitaoci,

  Časopis Fajnenšel tajms veruje u kapitalizam utemeljen na slobodnom tržištu. On je temelj stvaranja bogatstva koje dovodi do većeg broja radnih mesta, više novca i više poreskih prihoda. Model liberalnog kapitalizma doneo je mir, razvoj i tehnološki napredak tokom proteklih 50 godina, dramatično redukujući siromaštvo i podižući životni standard svuda u svetu. Međutim, u deceniji nakon globalne finansijske krize, ovaj se model našao pod pritiskom, posebno u svom delu usredsređenosti na maksimiziranje dobiti i vrednosti za akcionare. Ova načela dobrog poslovanja su svakako nužna, ali se nisu pokazala i dovoljnima.

  Dugoročno zdravlje kapitalizma utemeljenog na načelima slobodnog tržišta od toga može li se postići dobit, ali uz svrhu. Kompanije će shvatiti kako ta kombinacija zadovoljava i njihov interes, kao i onaj njihovih kupaca i zaposlenih. Bez ove promene, buduće lečenje bi moglo postati znatno teže i bolnije. Kapitalizam temeljen na slobodnom tržištu već je pokazao kako ima zadivljujući kapacitet da se iznova reformiše. Kao što je istoričar i političar Thomas Babington Macaulay mudro primetio, „ponekad je nužno reformisati, kako bi se zadržalo“. Danas je svet dosegao taj trenutak u vremenu. Vreme je za resetovanje”.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE