DRI: Tri najveća grada LOŠE gazduju poslovnim prostorom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DRI: Tri najveća grada LOŠE gazduju poslovnim prostorom

  Državna revizorska institucija Srbije upozorila je da gradovi Beograd, Novi Sad i Niš loše gazduju poslovnim prostorom i da su zbog toga njihova potraživanja od zakupaca od 2016. do 2018. godine porasla 15 odsto, na 8,2 milijarde dinara.

  Na predstavljanju izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Davanje u zakup poslovnog prostora u svojini jedinica lokalne samouprave”, državni revizori su naveli kako bi ta tri grada mogla da značajno uvećaju prihod od zakupa poslovnog prostora.

  Preporuke su strateško upravljanje, uspostavljanje sveobuhvatne evidencije, efikasnije mere prilikom davanja poslovnog prostora u zakup i adekvatna kontrola.

  U njihovim poslovnim knjigama deo poslovnog prostora nije evidentiran kao poseban deo objekta, već su evidentirane cele zgrade, odnosno objekti. Zato nije moguće utvrditi knjigovodstvenu vrednost za svaku pojedinačnu jedinicu poslovnog prostora.

  Iako je rok za dostavljanje evidencije nepokretnosti Republičkoj direkciji za imovinu i upis prava javne svojine 31. decembra 2020. godine, Gradovi Beograd, Novi Sad i Niš su upisali pravo javne svojine u javnim knjigama na svega 33 odsto ukupne površine posebnih delova objekata poslovnog prostora kojim raspolažu.

  “Beograd, Novi Sad i Niš nisu dokumentovali način procene početne visine zakupnine koja se znatno razlikuje među gradovima”, rekao je novinarima predsednik DRI Duško Pejović.

  Naveo je da je najviša početna cena zakupnine u Beogradu 2.097 dinara, u Novom Sadu je 3.740 dinara i u Nišu je 4.165 dinara po kvadratnom metru.

  Ti gradovi nisu sprovodili odgovarajući marketing kako bi se postiglo davanje u zakup po najboljoj zakupnini. Na 78 odsto ukupno oglašavanih jedinica poslovnog prostora u 2018. godini nije bilo zainteresovanih zakupaca.

  U pešačkoj zoni, ostvarene prosečne zakupnine su za Beograd 1.109 dinara po kvadratnom metru, Novi Sad 1.967 dinara i Niš 3.046 dinara.

  U izveštaju DRI je istaknuto da su gradovi preduzimali mere za naplatu potraživanja zakupnine, ali nisu ostvareni očekivani efekti naplate potraživanja.

  Nije uspostavljena ni adekvatna kontrola i praćenje postupaka davanja u zakup poslovnog prostora. Na osnovu sprovedene inspekcije objekata u sva tri grada, u najmanje sedam odsto (Grad Beograd) i dva odsto (Grad Novi Sad), od ukupnog broja pregledanih objekata poslovnog prostora, državni revizori se nisu uverili da je tamo zakupac s kojim je zaključen ugovor.

  Pedsednik DRI je naveo da ta nezavisna institucija nije proveravala da li postoje elementi korupcije u izdavanju poslovnog prostora, jer time treba da se bave drugi nadležni državni organi na osnovu nalaza DRI.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE