Dnevni rekordi u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dnevni rekordi u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

  Hidro sektor „Elektroprivrede Srbije“ ovih dana beleži odlične rezultate. Dva rekorda dnevne proizvodnje zabeležena su 25. juna i to u hidroelektranama „Đerdap 1“ i „Zvornik“. Sa HE „Đerdap 1“, naše najveće hidroelektrane, tog dana je poteklo 26,336 miliona kilovat-sati, dok je u HE „Zvornik“ proizvedeno 2,827 miliona kilovat-sati.

  Ova dva rekorda su značajna jer su direktan rezultat urađenih revitalizacija. U HE „Zvornik“ krajem januara završena je revitalizacija četiri agregata, dok u HE „Đerdap1“ uskoro treba da počne revitalizacija poslednjeg, šestog agregata. Od početka rada „HE „Đerdap 1“ proizvela je 273,3 milijarde kilovat-sati električne energije. 

   U 65 godina dugoj istoriji HE „Zvornik“ sada je ostvaren apsolutni dnevni rekord u proizvodnji električne energije i plan je premašen za 173 odsto. Ovaj rekord ostvaren je radom sva četiri revitalizovana agregata, pri prosečnom protoku vode od 4 x 171,5 m3/s i sa prosečnom snagom 4 x 29,45 MW. Novi agregati, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego stari agregati. 

  Revitalizacijama se doprinosi većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžava se životni vek hidroelektrana za novih 30 do 40 godina. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE