Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đorđević: Ne verujte u laži, PORODILJE mogu da uzmu kredit

  Povodom medijskih navoda da porodilje ne mogu da obnove dozvoljeni minus, odnosno da podignu kredit u banci, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da nema mesta za paniku i da se potvrde o isplaćenim naknadama zarade izdaju regularno u skladu sa Zakonom, što je, kako se ističe, bila praksa u prethodnom periodu, a nastaviće se i u budućnosti.

  Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je u primeni od 1. jula 2018. godine, propisano je da Ministarstvo iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije isplaćuje mesečne iznose naknade zarade, odnosno naknade plate bez poreza i doprinosa na tekuće račune korisnika, a iznos pripadajućih poreza i doprinosa na zakonom propisan način, podseća se u saopštenju.

  „Shodno članu 15. Zakona poslodavac, nadležni organ, odnosno ministarstvo nadležno za socijalna pitanja nemaju obavezu dostavljanja obračunskog listića korisniku naknade zarade, odnosno naknade plate. Izuzetno od navedenog, nadležni organ je dužan da na zahtev korisnika prava dostavi obračunski listić i druge potvrde o isplaćenim naknadama zarade, odnosno naknade plate. Nadležni organ ima obavezu dostavljanja obračunskog listića o godišnjim ostvarenim prihodima korisniku prava“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Korisnici naknade zarade, potvrdu o isplaćenim naknadama zarade mogu dobiti u Službi dečije zaštite u kojoj imaju prebivalište, ukoliko su iz Beograda u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45, poručuju iz Ministarstva.

  Službe dečije zaštite, kako se objašnjava, svakog dana, na zahtev korisnika izdaju potvrde o isplaćenim naknadama zarade u svrhu ostvarivanja „trudničkog bolovanja“, vaučera za odmor, dozvoljenog minusa, kredita…

  Postupak za izdavanje ove potvrde je krajnje jednostavan jer je u sistemu za isplatu prava Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predviđen obrazac potvrde o isplaćenoj naknadi zarade i samo je potrebno uneti ime korisnika i period da bi se dobili traženi podaci, navodi se u saopštenju.

  „Država brine o građanima, nemojte da verujete u laži, za svaku nedoumicu možete da se obratite Ministarstvu kako biste dobili tačne informacije. Resor kojim rukovodim će nastaviti da se bori za bolje uslove svih građana, posebno majki, a u skladu sa instrukcijom predsednika Aleksandra Vučića, jer je briga o trudnicama, porodiljama, majkama i deci naš najveći prioritet“, rekao je ministar Zoran Đorđević.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE