Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Digitalizacija i cirkularna ekonomija važni za jačanje konkurenstnosti Srbije

  Konferencija posvećena cirkularnoj ekonomiji okupila je više od 70 učesnika, sa idejom da predstavi na koji način uvođenje inovacija, digitalizacija i korišćenje tehnologije mogu da olakšaju uvođenje cirkularnog modela poslovanja.

  Na koji način mogu dodatno da se unaprede uslovi za održivi rast u Srbiji, kako digitalizacija može da pomogne prelazak sa linerane ka cirkularnoj ekonomiji, koji su aktuelni strateški, zakonodavni i poslovni aspekti ove teme u Evropskoj uniji i koliko je važna kontinuirana podrška države i poslovnog sektora – glavne su teme konferencije „Zavirimo u BUDUĆNOST – Cirkularno kroz digitalno“, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

  Uvodnu reč imala je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, koja je istakla da je dominantni, linearni način proizvodnje i potrošnje neodrživ i da negativno utiče na planetu i na lanac ishrane.

  „UNDP u Srbiji je 2018. godine pokrenuo Platformu za cirkularnu ekonomiju kako bi stvorio prostor za dijalog i partnerstvo između institucija, privatnog sektora, obrazovnih institucija, kreativne industrije i civilnog sektora u izgradnji cirkularne ekonomije koja vodi ka održivom razvoju.“ Ova inicijativa bavi se identifikovanjem i uklanjanjem  regulatornih prepreka sa kojima se kompanije suočavaju u unapređenju cirkularnosti svog poslovanja, promovisanjem dobrih praksi i modela cirkularnog poslovanja, kao i zajedničkom izradom mape puta za cirkularnu ekonomiju u Srbiji.

  Učesnici panela „Digitalno i cirkularno – stvaranje uslova za održiv rast“ složili su se da u Srbiji oblast cirkularne ekonomije nije dovoljno istražena. Zaključili su i da bi Srbija mogla da iskoristi šansu za zdrav i pametan rast koju pruža tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji, kao i da digitalizacija može značajno da pomogne u jačanju konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu, posebno imajući vidu potencijal IKT sektora u zemlji.

  Svoje viđenje o različitim izazovima poslovanja i potrebi za prilagođavanjem privreda brzim promenama na tržištu, dali su eksperti Slobodan Perović, pomoćnik ministra zaduženog za strateško planiranje i projekte u Ministarstvu zaštite životne sredine, Stefan Šipka iz Evropskog centra za politiku, Ladeja Godina Košir iz Evropske platforme za cirkularnu ekonomiju i Tadej Slapnik iz Tolar HashNET iz Slovenije.

  Prepoznajući značaj cirkularne ekonomije za životnu sredinu, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta, UNDP je započeo projekat “Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji”.

  Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, privatnim sektorom, akademskim ustanovama, kreativnim industrijama i organizacijama civilnog društva.

  Izvor: BIZLife

  Foto: UNDP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE