Deoničari Fejsbuka bi da ZBACE arogantnog predsednika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mark Zuckerberg

  Deoničari Fejsbuka bi da ZBACE arogantnog predsednika

  Većina nezavisnih investitora, deoničara Fejsbuka, glasala je prošle nedelje za predlog da se Mark Zakerberg otpusti s mesta predsednika kompanije.

  Oni traže da se u kompaniju dovede nezavisni predsednik, ali je problem to što Zakerberg ima većinu u odboru deoničara i ne mora da poštuje njihove odluke.

  Prošle godine, broj deoničara koji su to podržali bio je 51 odsto, podseća Business Insider.

  Ipak, pored podrške, predlog nije prošao, jer Zakerberg kontroliše glasanje, što znači da ne mora da prihvati zahteve vlasnika drugih deonica.

  “Arogancija nije zamena za dobro korporativno upravljanje”, kazao je Majkl Konor, koji je pomogao koordinaciju “aktivističke akcije” među investitorima Fejsbuka

  Čak 68 odsto običnih investitora, koji nisu članovi Upravnog odbora, želi da zbaci Zakerberga i dovede nekoga nezavisnog da predsedava Odborom Fejsbuka.

  Navodno su deoničari nezadovoljni kako je Zakerberg reagovao nakon serije skandala koji se vežu za ovu društvenu mrežu – jedno je mešanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal Cambridge Analytica.

  Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsednika koji bi na odgovornost pozvao Zakerberga i njegov top tim.

  Business Insider dodaje da su cene deonica Fejsbuka dramatično pale prošle godine nakon Cambridge Analytica skandala i još se nisu oporavile.

  Cena deonice je 25. jula prošle godine bila 217.50 dolara, dok je ovog ponedeljka bila 164.15 dolara.

  Izvor: CdM

  Foto: Beta/AP_Marcio Jose Sanchez

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE